Actualitzat 14/05/2014 15:15

Barcelona acull l'Arxiu Europeu del Genoma-Fenoma amb dades de 100.000 persones

Presentación del Archivo Europeo del Genoma-Fenoma (EGA) en Barcelona
EUROPA PRESS

BARCELONA, 14 maig (EUROPA PRESS) -

Barcelona és la nova seu de l'Arxiu Europeu del Genoma-Fenoma (EGA) que conté dades de 100.000 persones de grups d'investigació de tot el món, després que l'European Bioinformatics Institute (EBI) d'Anglaterra hagi acordat instal·lar una còpia d'aquest magatzem de dades al Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), en un projecte amb el Centre de Regulació Genòmica (CRG).

La iniciativa, que va arrencar el febrer del 2013, ha estat presentada aquest dimecres a Barcelona per la secretària d'Estat d'R+D+I del Ministeri d'Economia i Competitivitat, Carmen Vela; el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; el director general de Fundació Obra Social La Caixa, Jaime Lanaspa, i el director del Centre de Regulació Genòmica (CRG), Luis Serrano, entre d'altres.

El cap afiliat de l'equip EGA, Arcadi Navarro, ha explicat que aquest arxiu té el doble encàrrec de gestionar un gran nombre de dades ---d'uns 700 estudis sobre biomedicina-- generats amb diners públics i fer-ho amb seguretat, "garantint la privacitat de les persones".

Es tracta de dades confidencials sobre informació de variants genòmiques d'individus que presenten fenotips de malalties --càncer, esclerosi, diabetis o malalties cardiovasculars, entre d'altres-- i altres de sans, que procedeixen de persones que han autoritzat l'ús de les dades en el marc d'investigacions científiques i científics registrats.

Així, aquest magatzem garanteix que tota la comunitat científica pugui disposar de dades valuosos per fer tasques d'investigació que d'una altra manera no serien possibles, i es gestiona a través d'una pàgina web a través de la qual es poden fer les peticions de dades, a les quals es dóna resposta una vegada avaluades i a través d'un enllaç amb una contrasenya que s'aporta mitjançant correu postal.

L'EGA està gestionat de manera compartida entre el CRG de Barcelona i l'EBI de Londres amb un equip de 15 persones --sis del centre català i nou de l'anglès--, i les seves dades poden ser utilitzades per entitats sense ànim de lucre que acreditin un projecte científic que cal validar; de moment, aquest 2014 ha rebut 21.000 peticions de dades.

Serrano ha apuntat que l'EBI "no pot créixer indefinidament a Cambridge", per la qual cosa ha elegit la capital catalana per externalitzar-se, ja que Barcelona s'ha posicionat com a centre de referència internacional en genòmica.

"VALOR ESTRATÈGIC"

Vela ha dit que aquest recurs té un "gran valor estratègic en investigació biomèdica" i demostra la capacitat d'atracció de Barcelona i Espanya en aquest àmbit, i alhora ha apostat per la col·laboració privada i el mecenatge en ciència, però sense que això substitueixi l'aportació pública.

Lanaspa ha celebrat que iniciatives com aquesta contribueixen a desenvolupar un model econòmic no basat en el totxo, sinó que genera "ocupació d'hiperqualitat", i ha afegit que se sent orgullós que l'Obra Social impulsi projectes d'investigació, ja que assumeix el salari de dos científics de l'equip de Barcelona --dos més són pagats per l'Institut Nacional d'Informàtica (INI) i dos més pel CRG.

En aquesta iniciativa hi han col·laborat el CRG; Obra Social La Caixa; el Ministeri d'Economia i Competitivitat --amb el programa Sever Ochoa--; la Generalitat; el BSC-CNS; l'Institut Nacional de Bioinformàtica de l'Instiut de Salut Carles III (INB-ISCIII); el consorci Elixir, i l'EBI.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés