Publicat 13/02/2014 13:17

Barcelona acollirà set instal·lacions artístiques efímeres per commemorar el Tricentenari

Boceto del proyecto 'Take my hand', de P.Cook y Y.Reisner
MAHALA/P.COOK Y Y.REISNER

La primera serà un mur i estarà supervisada per Benedetta Tagliabue i Àlex Ollé

BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

Barcelona acollirà un circuit urbà amb set instal·lacions artístiques efímeres per commemorar la celebració del Tricentenari (1714-2014) amb la participació de set arquitectes internacionals reconeguts dins del projecte anomenat BCN RE.SET, que reflexionaran sobre els conceptes d'identitat, llibertat, democràcia, diversitat, memòria i Europa en espais emblemàtics de la ciutat.

La primera d'aquestes instal·lacions, emplaçada al Parc de la Ciutadella i que s'inaugurarà a final de maig, estarà supervisada per Benedetta Tagliabue i Àlex Ollé (de la Fura dels Baus), i simbolitzarà els antics murs que es van construir en aquest emplaçament endins i fora, ja que històricament el mur defensava la ciutat en cas d'atac exterior, i alhora reprimia els barcelonins que volguessin enfrontar-se al poder dominant.

Segons ha explicat en roda de premsa aquest dijous Tagliabue, aquest projecte, batejat 'El mur de la Ciutadella', serà un mur que simbolitzarà un baluard, i en què els grafiters barcelonins --representats en l'associació RebobinArt-- i els alumnes de la ciutat podran estampar els seus dibuixos.

L'enderroc d'aquesta instal·lació a finals de juny en el marc d'un acte lúdic i simbòlic donarà pas a la projecció de la resta d'instal·lacions en un itinerari interactiu i participatiu, començant per 'La Casa Catalana: de l'arc romà a la volta catalana', de Xiaodu Liu a la Plaça Nova, que, pivotant en el concepte d'identitat, mostrarà l'evolució d'aquesta tècnica arquitectònica a partir de peces acoblades de fusta i bambú portades de la Xina.

LLIBRES I LLIBERTAT

La Plaça Salvador Seguí acollirà la proposta d'Anupama Kundoo anomenada 'La biblioteca dels llibres perduts', construïda a partir de llibres que funcionaran com totxos, en comptes de papers, revistes i pàgines groques, i que acabarà essent un espai d'intercanvi de llibres, emmarcat en el concepte de llibertat.

Representarà el concepte d'Europa la instal·lació d'Hubert Klumper a la Plaça del Mar amb el projecte 'Cuines i mercats', sobre la diversitat d'aliments de la cuina europea mitjançant un pavelló que recrearà el procés de producció del menjar i hi inclourà tallers, degustacions i 'performances'.

Odile Decq ha creat per a la Plaça dels Àngels una instal·lació de cables tensats entre el Macba i el Convent dels Àngels, dels que en penjaran 300 samarretes negres impreses amb les cares de 300 persones com a símbol dels 300 anys que es commemoren, amb la intenció de reflectir la diversitat.

El concepte de democràcia tindrà la seva reivindicació a la Plaça de la Mercè de la mà de Peter Cook i Yael Reisner amb el projecte 'Take my hand' que significarà la instal·lació d'un llençol amb el logotip dels drets humans per recordar a la ciutadania la defensa dels drets fonamentals a qualsevol societat civilitzada, davant de la Basílica de la Mercè.

L'última de les instal·lacions il·lustrarà el concepte de memòria amb 'Museu Urbà', de Grafton Arquitechs, a l'Arc de Triomf, i que es concretarà en tres espais --una sala gran i dues d'adossades-- on es convidarà els ciutadans a xatejar, discutir i dialogar.

Cadascun d'aquests projectes es realitzarà de manera conjunta entre els arquitectes i els estudiants d'escoles d'arquitectura de la ciutat LaSalle, Escola Tècnica Superior d'Arquitectura (Esarq-UIC), Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) i Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona (Elisava), i les instal·lacions hi seran fins a, com a mínim, la Diada, ja que la vocació dels espais és efímera.

El tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, ha explicat que el pressupost de tot el projecte puja a 539.000 euros, i ha dit que la intenció és que això provoqui "debat i reflexió" entre els ciutadans mitjançant la inclusió d'elements inèdits.

El comissari del Tricentenari, Toni Soler, ha indicat que s'han buscat instal·lacions pròximes per poder traçar un circuit curt d'una sola vegada, i alhora la Fundació Enric Miralles organitzarà una exposició amb l'objectiu de donar a conèixer la trajectòria i l'evolució del projecte BCN RE.SET amb el seu 'making off'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés