Publicat 07/06/2019 14:21CET

Barcelona acollirà un dels superordinadors amb finançament europeu

Supercomputador Marenostrum
BSC-CNS - Archivo

BRUSSELLES, 7 juny (EUROPA PRESS) -

El Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) és un dels vuit centres europeus que han estat seleccionats per acollir un dels superordinadors pre-exaescala que comptar amb finanament europeu dins de la iniciativa EuroHCP, segons ha anunciat aquest divendres la Comissió Europea.

A més de Barcelona, també han estat elegits per acollir aquests superordinadors els centres de Sofia (Bulgria), Ostrava (República Txeca), Kajaani (Finlndia), Bolonya (Itlia), Bissen (Luxemburg), Minho (Portugal) i Maribor (Eslovnia).

El futur ordinador del BSC-CNS, anomenat Marenostrum 5, podr executar 200.000 bilions d'operacions per segon. Aix suposa una potncia mxima de 200 petaflops, que és 17 vegades superior a la del superordinador actual, el Marenostrum 4, i 10.000 vegades superior que el primer supercomputador que va comenar la saga el 2004, el Marenostrum 1, segons ha informat el BSC-CNS.

Les seves dimensions seran també molt superiors, per la qual cosa el nou superordinador estar repartit físicament entre la capella de la Torre Girona, seu de l'actual Marenostrum, i les plantes inferiors del nou edifici corporatiu del BSC, a pocs metres de la capella.

"Sempre hem pensat que Europa havia de treballar unida en un rea tecnolgica en la qual competim amb pasos tan potents com els Estats Units, la Xina i el Japó, i estem molt satisfets de poder dir ara que Barcelona tindr un dels primers superordinadors inclosos en el nou full de ruta europeu", ha celebrat el director del BSC, Mateo Valero.

El ministre de Cincia, Innovació i Universitats, Pedro Duque, ha manifestat la seva "immensa alegria" pel fet que l'Executiu comunitari hagi seleccionat la candidatura de Barcelona i ha subratllat que el Marenostrum 5 "permetr a Espanya liderar el futur mapa de la supercomputació a Europa".

En un comunicat, Duque ha valorat a més que la supercomputació "ha estat i és un rea estratgica per a Espanya", alhora que ha destacat que el Centre Nacional de Supercomputació "és un referent mundial en cincia i innovació", perqu compta amb 600 treballadors "altament qualificats" i un departament d'investigació "de primer nivell internacional".

En el marc de la iniciativa EuroHPC s'adquiriran ara vuit superordinadors: 3 computadors pre-exaescala, com el de Barcelona i cinc equips peta-escala, que compten amb una potncia d'almenys 4 petaflops.

Aquest projecte es va engegar per avanar en el desenvolupament de la supercomputació amb l'objectiu que el bloc comunitari mantingui una posició destacada en la cursa internacional en aquest mbit.

Així, 19 dels 28 pasos que participen en aquesta iniciativa formen part del consorci que gestionar els centres seleccionats. Compta amb un pressupost de 840 milions i el finanament exacte per a cadascun dels nous superordinadors quedar reflectida en els acords que seran signats aviat amb cadascun dels centres.

La Comissió Europea ha remarcat que, actualment, la computació d'alt rendiment és "crucial" per generar creixement econmic i llocs de treball en una multitud de camps. Per exemple, pot predir la grandria de tempestes i inundacions i permetre, en conseqüncia, millors sistemes d'alerta primerenca per a catstrofes naturals.

També juga un paper important en el desenvolupament de noves medicines en ser capaos de resoldre equacions complexes que modelen els processos moleculars i les interaccions d'un nou medicament amb teixits humans. Els sectors automobilístic i de l'aviació també utilitzen aquests superordinadors per generar simulacions complexes i provar components d'avions i cotxes.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés