Publicat 28/04/2014 16:18

El bailaor Joaquín Cortés estrena a Barcelona 'Gitano', un retorn a les seves arrels

Joaquín Cortés
EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 abr. (EUROPA PRESS) -

El bailaor cordovès Joaquín Cortés portarà el 2 de maig --per quedar-se fins al 4-- al Teatre Tívoli de Barcelona l'estrena mundial de 'Gitano', una obra en la qual, a diferència de produccions anteriors, aprofundirà més en les seves arrels flamenques.

Segons ha explicat Cortès aquest dilluns en roda de premsa, 'Gitano' és una superproducció que té vuit ballarines, dues bailaoras, un quadre flamenc a vuit veus i 17 músics en directe --que interpretaran música original--, que estaran acompanyats per un muntatge de llums i audiovisuals.

L'artista, elegit com un dels deu millors de la història d'acord amb diferents llistes especialitzades, ha assenyalat que, tot i que no haurà pauses, l'espectacle es divideix en dues parts: la primera, més ortodoxa i més fidel a les arrels gitanes, tindrà la col·laboració de dos joves bailaoras "per potenciar la seva carrera", segons ha assenyalat Cortés.

En la segona, el ballarí serà més fidel al seu segell personal, que l'ha portat a actuar en teatres de tot el món, i executarà coreografies que fusionen estils tan diferents com el flamenc, el ballet clàssic i jazz, entre d'altres, amb vestidor del dissenyador italià Giorgio Armani, de qui s'ha confessat amic.

L'artista ha assenyalat que amb la seva nova producció torna a trobar-se amb il·lusió, ja que després de la mort de la seva mare el 2008 s'havia reclòs, ja que la seva motivació per convertir-se en el número u era fer que la seva mare "estigués orgullosa".

POC SUPORT A LA CULTURA

Cortès ha lamentat que a Espanya no es doni suport la cultura, ja que segons ha manifestat, en altres països --com Rússia-- li ofereixen subvencions i teatres perquè s'estableixi i ensenyi als ballarins, i mai ha rebut una proposta semblant de l'administració espanyola, tot i que sí ha reconegut que l'han ofert la direcció de la compañía nacional de danza en un parell d'ocasions, però que ha refusat per mantenir la independència artística de la qual gaudeix amb la seva pròpia companyia.

Ha afirma que, juntament al mort guitarrista Paco de Lucía, ha portat la cultura espanyola al món sencer, ja que va aconseguir que la Unesco nomenés patrimoni immaterial de la humanitat el seu llegat el 2009 --un any abans que el flamenc mateix obtingués el mateix reconeixement per part de la institució--, però que això no ha evitat que a Espanya se li tracti com a "un de la pila" mentre en països estrangers se li rep com si fos un mite vivent.

Després de Barcelona, Cortés es dirigirà a Pamplona --16 i 17 de maig--, per possiblement tornar a la Ciutat Comtal --del 29 de maig a l'1 de juny-- i seguir per Valladolid --6 i de juny-- i Madrid --de l'1 al 3 de juliol--.

Ha explicat que, tot i que la companyia girarà internacionalment --i que probablement començarà a Àsia--, vol aprofitar i recalar en ciutats espanyoles, ja que fins ara gairebé sempre actuava només a Madrid i Barcelona, i considera que en les altres capitals també hi ha persones interessades a veure la producció.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés