Publicat 29/01/2014 12:30

Psiquiatres catalans rebutgen que la decisió recaigui sobre ells i no sobre les dones

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

La Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental ha rebutjat aquest dimecres que la decisió de l'avortament recaigui a partir d'ara sobre ells i no sobre les dones, tenint en compte que la nova legislació "pretén usar els facultatius com a instrument per prendre unes decisions que no li corresponen".

Segons han manifestat a través d'un comunicat, l'avantprojecte de reforma de la llei de l'avortament, dos psiquiatres hauran d'informar que seguir amb l'embaràs pot ocasionar conseqüències permanents en la salut mental de la mare i, per tant, estaria justificat interrompre'l.

"Ja no és la mare la que decideix, sinó el facultatiu que, per tant, haurà d'assumir la responsabilitat penal", han deplorat els psiquiatres, que han asseverat que, tot i que la seva funció és prevenir i tractar les malalties mentals, la llei els obliga a haver de participar en decisions més pròximes a l'ètica i la moral que a una evidència científica o metgessa.

La intervenció dels facultatius "ja no anirà tan encaminada a ajudar la mare a alleujar el seu malestar emocional, sinó fonamentalment a treure-li la responsabilitat de la decisió", han afegit.

Segons la reforma, els psiquiatres que facin els informes hauran de poder certificar que, en cas contrari a l'avortament, la mare podria patir conseqüències psicopatològiques permanents.

"L'evidència científica i els coneixements actuals al camp de la salut mental no ens permeten preveure de manera segura si un determinat estat psicopatològic es mantindrà inalterat de manera permanent", han alertat.

A més, han avisat que "alguns psiquiatres podrien sentir-se pressionats a haver d'emetre diagnòstic de malaltia mental per poder fer la interrupció de l'embaràs" en alguns casos.

ASSUMIR LA CUSTÒDIA

També han explicat que si es justifica la interrupció de l'embaràs per les alteracions psiquiàtriques permanents que podria patir la pacient, "això també podria ser un motiu de posar en dubte les capacitats mentals per assumir altres responsabilitats, com la custòdia d'altres fills, i altres".

"A més, això podria provocar l'estigmatització i la discriminació de la mare que ha estat sotmesa a la interrupció", han dit els psiquiatres catalans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés