Actualitzat 03/08/2014 13:46

L'aprovació de la reforma s'endarrereix fins a final d'agost o principis de setembre

Alberto Ruiz-Gallardón
EUROPA PRESS

Rajoy ha assegurat aquest divendres que el Govern "segueix estudiant" si canalitzar l'avortament eugenèsic a la llei

MADRID, 3 ago. (EUROPA PRESS) -

L'aprovació de la reforma de la Llei de l'Avortament que abandera el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, s'endarrereix un altre cop amb les vacances d'estiu del Govern i seguirà en 'stand by' previsiblement fins al primer Consell de Ministres de finals d'agost, previst per al dia 29, o bé per a la primera quinzena de setembre, on pot ser que finalment es doni el tret de sortida a la seva tramitació parlamentària.

Així ho han confirmat a Europa Press fonts populars, malgrat que un sector consistent del partit afirma no estar d'acord amb la normativa, especialment per una qüestió estratègica temporal, ja que al 2015 hi ha eleccions municipals i autonòmiques primer, i generals després.

Molts consideren que aquesta normativa no els beneficiarà després de la pèrdua de vots de les europees. Tot i això, el mateix ministre ha defensat amb totes les armes la reforma, i va arribar a assegurar que "no deixaria morir la seva llei" i que aquesta es tramitaria al Congrés i tiraria endavant, tal com els populars es van comprometre en el seu programa electoral.

De fet, una de les últimes declaracions del ministre sobre aquesta qüestió ha estat la que va formular el passat 21 de juliol, en les que ironitzava que la nova regulació veuria la llum amb el final de l'estiu, que segons l'"Institut Nacional de Meteorologia" acaba al setembre .

"Estic en condicions de dir-los que el projecte s'aprovarà abans que acabi l'estiu, i l'estiu acaba el setembre, no? Quan acaba l'estiu? Jo crec que el setembre, no?", va fer broma Gallardón.

ESPERADA DES DEL MAIG

L'aprovació de la llei s'espera des del mes de maig. Va ser aprovada en Consell de Ministres just abans de les vacances nadalenques, a final de desembre, i al maig es complien els sis mesos que solen bastar perquè un text legal del Govern passi la revisió dels òrgans consultius. En aquest cas una cinquantena, i sense tenir el Consell d'Estat, un punt que ha incrementat també la polèmica que ja per si mateix acompanya la norma.

El missatge que es va llançar llavors des del Govern i més o menys s'ha mantingut fins a mitjan juliol és que la llei es trobava en aquesta etapa de revisió i consultes i no entraria a la cambra baixa fins a juliol, per poder tramitar-se a la tardor i entrar en vigor abans de finals de 2014.

Precisament, el 30 de maig el ministre ha assegurat que el Govern no havia esperat voluntàriament que passessin les eleccions europees per tramitar la reforma, sinó que va atribuir la demora en l'aprovació del projecte de llei que ni el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ni el Consell Fiscal havien enviat encara els seus informes preceptius.

"No hem estat nosaltres sinó els propis òrgans consultius els que ens han dit que necessitaven més temps per estudiar aquest projecte i nosaltres el que hem de fer és esperar que el CGPJ i el Consell Fiscal, que encara no han enviat els seus informes, els remetin", va assenyalar en una roda de premsa posterior a un Consell de Ministres.

Segons ha insistit, fins que això no ocorregués, els terminis no depenien de l'executiu. Així doncs, després de la resolució dels dos informes, tots el focus apuntaven a l'últim cap de setmana de juny o al Consell de Ministres del 4 de juliol, ja que el dia abans se celebrava al Congrés un seminari internacional de parlamentaris en defensa de la vida i de la llei de Gallardón, que havia de ser inaugurada pel propi ministre per presentar la seva reforma, tot i que la seva assistència va caure en l'últim moment.

Llavors la pilota va passar a l'11 de juliol, quan se celebrava l'escola d'estiu del PP, una data poc apropiada per aprovar la normativa, i ha continuat demorant-se divendres rere de divendres fins al present.

Això sí, altres fonts del partit han assegurat a Europa Press que la norma ja està llesta des de mitjan juliol i, a més, que ja no depèn de Justícia, sinó que es troba en mans de Moncloa, a l'espera del vistiplau del president del Govern, Mariano Rajoy, i del seu número dos, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.

Aquest constant retard, i l'aparent negativa del Govern a trobar un bon moment per presentar la llei definitiva abans d'arribar al Congrés, han augmentat el sentiment que ja no és apropiat que aquesta Llei de Protecció dels Drets del Concebut i de la Dona Embarassada vegi la llum, tot i que el ministre l'hagi defensat de manera tan vehement i formi part del programa electoral del PP.

Si comença la seva tramitació després de l'estiu el tema afectarà la campanya electoral i al PP temen que perjudiqui tant els resultats autonòmics com els generals.

LA NORMA S'HA SUAVITZAT

En defensa de l'aprovació de la llei, altres fonts populars afirmen que del text de l'avantprojecte a l'actual del projecte de llei els termes "s'han suavitzat", a falta de precisar de quina forma o en quins punts.

Tot i això, entre d'altres punts Justícia podria haver acceptat suggeriments dels òrgans consultius i les pressions de Gènova per canviar el text presentat en un primer moment. Sobretot, la de renunciar a la seva pretensió inicial d'eliminar completament el suposat de malformació fetal, atenent als suggeriments del CGPJ, que en el seu informe aconsella despenalitzar l'avortament eugenèsic i deslligar-lo del dany psicològic de la mare, així com simplificar els tràmits que la gestant ha de completar per interrompre el seu embaràs legalment.

Tot i que en principi no apareixerà com un nou suposat, sí podria enquadrar-se amb el de dany psicològic a la mare i aniria acompanyat d'una llista de malformacions fetals incompatibles amb la vida, semblant a la qual el 2010 va fer el Comitè de Bioètica de la Societat Espanyola de Ginecologia (SEGO) amb motiu de la tramitació de la Llei d'interrupció voluntària de l'embaràs vigent.

EL GOVERN SEGUEIX ESTUDIANT

Després de preguntar-li per aquest assumpte, el president del Govern, Mariano Rajoy ha assegurat aquest divendres que el Govern està estudiant i buscant el "màxim consens possible" preguntat sobre si finalment canalitzarà l'avortament eugenèsic en la nova regulació que treballa l'executiu.

"En la reforma de l'avortament estem en aquest moment estudiant i buscant el màxim consens possible", va respondre el cap de l'Executiu en resposta als mitjans sobre si finalment el Govern ha decidit canalitzar l'avortament eugenèsic, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Es tracta d'un projecte de llei que no només ha desencadenat les crítiques de tota l'oposició sinó també el desencant i la discrepància interna en el PP. Alguns dels dirigents territorials amb més pes en el partit han qüestionat la duresa de la futura llei, la més restrictiva de la Democràcia segons el parer de molts. D'altra banda, els grups provida pressionen perquè el text no se suavitzi ni es deixi 'dormir' al calaix d'un despatx ministerial.

Tot i això, el ministre ha arribat a assenyalar en alguna ocasió: "No em puc sentir sol. Des que un projecte és aprovat pel Consell de ministres és del Govern sencer".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés