Publicat 10/08/2015 10:48

Augmenten els conductors que donen positiu en alcoholèmia a les carreteres catalanes

Trànsit constata que els conductors s'han relaxat amb els límits d'alcohol i velocitat

BARCELONA, 10 ago. (EUROPA PRESS) -

Un 1,2% dels conductors circula amb una taxa d'alcohol superior a la permesa per les carreteres catalanes, segons es constata en els controls aleatoris que realitzen els Mossos d'Esquadra, una xifra que ha augmentat des del 2012, quan era de l'1,06.

Quan es tracta de la presència d'alcohol en els conductors morts en accident, la xifra ascendeix al 24,8%, segons revelen les autòpsies de l'Institut de Medicina Legal, i és del 10,10 en els controls realitzats a conductors accidentats, segons dades de l'Anuari d'accidents de trànsit a Catalunya del Servei Català de Trànsit (SCT) del 2014.

En una entrevista d'Europa Press, la directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Eugènia Domènech, ha avisat que les conductes s'han relaxat en qüestions tan bàsiques com el consum d'alcohol, el cinturó i la velocitat.

"Són temes en els quals portem molts anys treballant però encara són un factor important de l'accidentalitat més greu i hi ha augments de la seva incidència", ha valorat Domènech, que ha lamentat que l'alcohol, les drogues, la velocitat i la falta de mesures de seguretat passiva són presents en molts accidents.

Ha constatat que els usuaris s'han "relaxat" després d'una dècada molt positiva en sinistralitat, entre l'any 2000 i 2010, període en el qual es va aconseguir l'objectiu fixat per la UE de reduir un 50% la xifra de morts a les carreteres.

FACTOR CONCURRENT

A més, el consum d'alcohol i drogues ha augmentat com a factor concurrent en els accidents, i si en el primer semestre del 2014 es va donar al 3,6% de casos, en el mateix període del 2015, ha estat al 4,7%.

La directora ha expressat que l'incompliment dels límits de velocitat també els "preocupa molt" perquè ha passat de ser factor concurrent al 10,3% de casos en els primers sis mesos del 2014 a ser-ho en un 11,2% en el mateix període del 2015.

A més, han detectat un repunt de la velocitat mitjana a les carreteres fins a 90,56 quilòmetres per hora en general, fet que suposa un augment de 0,53 en el primer trimestre del 2015, per la qual cosa Domènech ha recordat que "la velocitat té una relació directa amb la lesivitat de l'accident".

En qualsevol cas, les distraccions --sobretot per usar el mòbil-- és el factor concurrent que més es dóna i que ha augmentat en els últims tres anys: si en el primer semestre del 2013 era el factor concurrent al 16,4% accidents, el 2015 ho és al 23%.

MULTES PER DISTRACCIÓ

Segons dades de Trànsit, aquest 2015 --fins al 23 de juliol-- han iniciat 6.424 expedients per infracció per utilitzar el telèfon mòbil, quan en tot 2014 han estat 10.596 i el 2012, la xifra global ha estat de 5.557.

Per això, la directora ha apostat per conscienciar als conductors "que usar el mòbil en la conducció és un còctel que és mortal, que el resultat és nefast i dóna lloc a molts accidents amb resultats gravíssims".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés