Publicat 21/03/2019 12:32

Augmenten al 36% les agressions racistes entre particulars detectades per SOS Racisme

Creixen al 36% les agressions racistes entre particulars detectades per Sos Raci
EUROPA PRESS

Alerta que l'avan polític dels discursos d'odi "es tradueix en el dia a dia"

BARCELONA, 21 març (EUROPA PRESS) -

Les discriminacions i agressions entre particulars representen el 36% de les 151 noves situacions racistes detectades per SOS Racisme el 2018, que han augmentat enfront del 23% de l'any anterior, ha explicat en roda de premsa aquest dijous la directora de l'entitat, Alba Cuevas, que ha assenyalat que aquestes dades són només la punta de l'iceberg del racisme actual.

L'entitat va atendre el 2018 529 persones, de les quals 354 van arribar per primera vegada i, d'aquestes, va identificar 151 casos com situacions noves de racisme: 72 casos han acabat en denúncia, per la resta ha decidit no portar-los endavant, "una dada de preocupació" que vinculen a la falta de confiana en les institucions i, sobretot, en els jutjats.

De les situacions identificades, el 36% (55 casos) són entre particulars, i els segueixen les discriminacions en serveis privats, el 15% --per exemple en el dret d'admissió en locals nocturns o en demanar una hipoteca--, mentre que el 14% van ser discriminacions en l'accés a drets socials --el de l'habitatge és el més vulnerat--.

El 13% van ser agressions i abusos de seguretat pública --que era el 29% el 2017--; el 8%, casos de discurs d'odi; el 6%, discriminacions laborals; el 3%, agressions i abusos de seguretat privada, i el 5%, altres situacions.

Davant del fet que els casos entre particulars mai no havien estat un percentatge tan alt --el de seguretat pública solia ser més gran--, Cuevas ha identificat una falta de treball comunitari: "O invertim més i la política pública es destina a trobar espais de dileg, o aquestes tensions socials que són normals en la convivncia es magnifiquen".

RACISME EN LA POLÍTICA

A aix se suma que hi ha discursos d'odi que "estan guanyant terr en el plnol polític i discursiu, per és que aix es tradueix en el dia a dia" i si se sumen a tensions socials derivades de la situació socioeconmica, poden generar aquestes accions concretes de discriminació.

Preocupa a SOS Racisme l'aparició del partit d'ultradreta Vox i els seus resultats a Andalusia, i discursos d'odi des de polítics amb crrec: "S'estan normalitzant uns discursos que busquen un enemic concret, que beuen de valors antidemocrtics", del racisme, el masclisme, el classisme i la restricció de drets.

MENORS NO ACOMPANYATS

Sobre els menors estrangers no acompanyats, que han patit recentment dos atacs en centres tutelats, Cuevas ha lamentat aquests actes, que els posa en alerta davant de la situació de desprotecció que viuen i el racisme que apareix en la societat: "El que més ens preocupa és la falta d'una perspectiva a nivell institucional per mirar de veure aquesta situació amb perspectiva a llarg termini".

Ha plantejat la necessitat de garantir un acompanyament en l'entrada en la vida adulta i cap a la seva autonomia, estenent l'atenció per exemple cap als 23 anys, i no dividint-la fins als 18 i a partir dels 18: "És un repte institucional i de les entitats, i sinó el que tindrem d'aquí 20 anys és una situació de fractura social".

"JUSTÍCIA BLANCA I HETEROPATRIARCAL"

El membre del consell de SOS Racisme i doctor en Drets Humans Karlos Castilla ha alertat que el 52% dels casos rebutja denunciar penalment, per la sensació que no servir de res o per por d'acabar sent acusats: "És una justícia blanca i heteropatriarcal, que només s'ocupa dels casos que poden tenir una mediatització".

Encara que s'han redut els casos de cossos de seguretat públics, consideren que segueixen passant per les persones no els expliquen, a la qual cosa se suma que en el terreny penal és molt complicat enfrontar-se a un policia, i sovint es troben amb denúncies creuades.

IDENTIFICAR EL RACISME

Cuevas ha vist que hi ha molt recorregut que fer des de les administracions --estatal, autonmica i municipal--, que "identifiquin i vulguin identificar" aquestes situacions per poder tenir dades oficials, ja que com a entitat solament veuen una petita part, i que la policia s'impliqui en la detecció, així com en no exercir el racisme, per exemple evitant identificacions per tnia.

Sobre el projecte de llei d'igualtat de tracte aprovat aquesta setmana al Parlament, Castella ha recomanat que s'incloguin solucions educatives i reeducatives, així com que es concreti quin rgan far les sancions.

El membre de SOS Racisme i activista Cheikh Drame ha assenyalat que el sector privat ha passat de representar el 4% al 15% de les situacions identificades, i que el 72% acaben sent denunciades, i ha vinculat aquest augment a la sensibilització més gran amb la visibilitat que ha aportat la campanya que van impulsar, 'El racisme surt de festa'.

"A locals d'oci nocturn, ens hem adonat que hi ha nois que quan saben que no els deixen entrar, abans se n'anaven amb la sensació que no poden fer res, per ara molts saben que poden demanar fulles de reclamació o trucar els Mossos d'Esquadra", que tenen mecanismes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés