Publicat 28/03/2014 12:53

Augmenten un 19% les infeccions hospitalàries a Catalunya després de canviar els criteris

 Hospital de Bellvitge
Hospital de Bellvitge

BARCELONA, 28 març (EUROPA PRESS) -

Les infeccions adquirides durant l'estada a un hospital han augmentat un 19% a Catalunya entre el 2010 i el 2012, un creixement que s'ha accentuat amb el canvi de criteri en el còmput d'aquests casos, implantat per la Conselleria de Salut de la Generalitat el 2012.

L'informe anual de Vigilància de les infeccions nosocomials als hospitals de Catalunya (VinCat), elaborat amb dades de 55 centres i consultat per Europa Press, recull que la taxa ha passat de 6,3 infeccions per cada centenar de pacients ingressat fins al 7,5 el 2012 --826 pacients en total--.

El percentatge d'infeccions nosocomials va registrar el seu mínim el 2009 amb el 6,2%, i malgrat que Salut subratlla que les dades del 2012 "no són comparables" perquè s'han adoptat noves definicions utilitzades a la Unió Europea, el 2011 la taxa ja va pujar fins al 7% --això és, set de les dotze dècimes--.

L'informe havia estat sol·licitat per la diputada del PSC al Parlament Marina Geli en una pregunta parlamentària, i puntualitza que el nombre de persones amb una infecció en curs en el moment de fer l'informe --un percentatge més reduït-- es va situar en el 5,7%, això són 629 pacients dels 11.057 ingressats a algun dels 55 hospitals analitzats.

La prevalença de les infeccions adquirides a l'hospital és major com més gran és l'hospital, tal com certifiquen les dades del VinCat, ja que la taxa se situa sobre el 9,9% en el cas dels hospitals amb més de 500 llits i es redueix fins al 4,3% en aquells que en tenen menys de 200.

MÉS ANTIBIÒTICS

Addicionalment, l'augment de les infeccions s'ha produït en un context en què no ha deixat de créixer el percentatge de pacients sotmesos a tractament antibiòtic, i que ha escalat del 34,6% d'ingressats el 2008 fins al 37,6% del 2010 i el 39,2% del 2012.

Les infeccions nosocomials o intrahospitalàries són una problemàtica comuna en els sistemes sanitaris que se situa als països occidentals entre el 5% i el 10%, tot i que els experts consideren que un canvi en la pràctica diària dels centres permetria reduir el seu número.

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, va informar el gener d'enguany que la Central de Resultats incorporaria aviat aquest marcador --que ja es recull a l'informe específic VinCat des del 2006--, i va assegurar llavors que el 75% de les infeccions estan associades a processos o instrumental mèdics, per la qual cosa considerava que fins a un 70% d'aquestes podia evitar-se mitjançant programes de control.

Les dades de l'Estudi de Prevalència de las Infeccions Nosocomiales a España, presentades a Barcelona el setembre passat, ja apuntaven que les infeccions tenen un impacte pressupostari sobre el sistema sanitari que s'estima entre 500 i 1.000 milions d'euros, uns costos indirectes que es produeixen per la pèrdua d'activitat laboral i autonomia del pacient, el deteriorament de la qualitat de vida, el dolor, les possibles seqüeles i fins i tot la mort.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés