Publicat 03/10/2021 19:37CET

Augmenta l'activitat explosiva del volcà de la Palma i no es descarta l'aparició de noves boques

La cendra del volcà de la Palma cobreix una carretera
BOMBEROS DE TENERIFE

SANTA CRUZ DE TENERIFE, 3 oct. (EUROPA PRESS) -

El volcà de Cumbre Vieja compleix aquest diumenge dues setmanes des que va entrar en erupció i l'activitat explosiva s'ha incrementat, per la qual cosa no es descarta l'aparició de nous centres d'emissió, tal com es desprèn del dictamen que emet diàriament el Comitè Científic del Pevolca.

La responsable nacional de vigilància volcànica de l'IGN, Carmen López, ha indicat en roda de premsa que si bé l'activitat de la tremolor és més intensa, encara no ha arribat a la que es va registrar entre els dies 24 i 27 de setembre, que va ser molt més intensa que ara.

Carmen López va recordar que quan aquesta activitat va arribar al màxim, es va produir una aturada de l'activitat, ja que no permetia sortir més emissió, i la tremolor va disminuir bruscament i es va obrir el sistema a força d'una sèrie d'explosions violentes.

No obstant això, va insistir que ara la situació no és la mateixa, perquè encara que la tremolor és més intensa i s'ha registrat activitat explosiva, no ha arribat a aquests nivells tan alts. En qualsevol cas, va advertir que aquesta alternança de fases està dins de l'esperable i en els propers dies podria tornar a passar.

Pel que fa a l'evolució de l'erupció volcànica, Carmen López va informar que l'erupció fisural continua mostrant el mecanisme estrombolià i alhora es detecten fases explosives i efusives.

La nova colada apareguda l'1 d'octubre segueix discorrent cap a l'oest, paral·lelament a la colada que arriba al mar, havent aconseguit la colada anterior a l'altura del camí de Los Campitos i observant-se en les últimes hores una menor taxa d'emissió en relació a dies anteriors.

A més, s'observen diversos centres actius a l'interior del cràter principal i dos situats en el sector nord-est del lateral del con. També continua el camp fumaròlic extens en el flanc nord-est.

Aquesta activitat pot desestabilitzar la part superior del con, la morfologia del qual canvia de manera reiterada pels successius processos de creixement i reconfiguració i actualment el con principal és més ample, més baix i es troba tancat.

La Fajana continua augmentant la seva extensió comptant amb quatre punts principals d'alimentació. També continua el plomall marí al llarg de la vora del delta de lava, produint núvols de vapor d'aigua i àcid clorhídric que es concentren en una petita àrea al voltant del contacte.

EMISSIÓ DE BOMBES VOLCÀNIQUES

El procés productiu pot mostrar processos d'increment i disminució de l'activitat estromboliana, així com cursos d'activitat freatomagmàtica. S'han observat al llarg del dia d'ahir emissions de bombes volcàniques, un tipus de piroclast de diversos metres que van aconseguir la base del con. L'altura mesurada de la columna de cendres i gasos aconsegueix els 3 quilòmetres, mostrant una part més dispersa, que aconsegueix una altura de 5 quilòmetres.

En relació al temps, el predomini del vent de component nord en els nivells mitjans i baixos de la troposfera situarà el núvol de cendra i diòxid de sofre cap al sud del focus eruptiu, i la zona més afectada per la caiguda de cendra serà la vessant sud de l'illa.

Aquesta configuració podria provocar l'arribada de cendra fina a l'illa del Ferro i en la vessant oest, a les zones properes a l'erupció i a les zones de colada, el règim de vent predominant seran les brises. La presència d'una marcada inversió tèrmica, unit al règim de vents predominants en la vessant oest, són condicions meteorològiques que es consideren desfavorables des del punt de vista de la qualitat de l'aire.

La sismicitat continua localitzant-se prop de la sismicitat dels primers dies, a profunditats entre els 10-15 km. Es registren a més terratrèmols situats a profunditats superiors als 20 km. En les últimes 24 hores s'han localitzat algunes desenes de sismes, el major de 3.6 de magnitud, que ha estat sentit amb intensitat III. Es recorda que poden produir-se sismes sentits fins i tot de magnituds superiors que poden originar petites ensulsiades en zones de pendent. Ahir també es va registrar una tremolor una mica més intensa, i en algunes estacions sísmiques properes al delta lávico es van registrar altes freqüències.

Les deformacions mostren en les estacions allunyades del centre eruptiu una lleugera tendència descendent, com en els últims dies, mentre que en les estacions properes segueixen mostrant estabilitat.

VALORS ALTS

L'emissió de diòxid de sofre associat al plomall volcànic continua registrant valors relativament alts i concordes al procés, aconseguit valors de 3.401 tones diàries. L'emissió d'aquests gasos s'està tornant més ric en sofre i més pobre en carboni al llarg del temps, reflectint l'emissió de magma més desgasificat des d'un conducte poc profund. L'emissió difusa associat a la dorsal de Cumbre Vieja ha aconseguit valors de 1.813 tones diàries, i l'emissió de gasos no visibles no representa un perill per a la població.

Durant el dia d'ahir s'han mantingut estables, reduint de forma gradual els valors mesurats de diòxid de sofre en les estacions de Tazacorte, Los Llanos i El Paso, fins als valors actuals que es troben per sota de 20 micrograms/m3. En la resta de les estacions de la illa, els valors segueixen sent baixos.

Respecte a les partícules menors de 10 micres, estem mesurant valors alts en el conjunt de les estacions de la illa, produint-se ahir una superació del llindar diari en les estacions de Los Llanos, Las Balsas, El Pilar y La Grama. L'estació de Los Llanos és la que presenta major mitjana diària. En aquest moment s'està produint una intrusió de pols sahariana que se sumeixi als valors de partícules procedents de l'erupció volcànica.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés