Publicat 25/10/2020 13:28

Assumpta Serna i Scott Cleverdon aconsellen a sacerdots abandonar la "comunicació paternalista i autoritria"

Els autors del llibre 'Entre l'espasa i la paret', Scott Cleverdon, Assumpta Serna i Juan Carlos Sánchez, per videoconferncia.
SAN PABLO

MADRID, 25 oct. (EUROPA PRESS) -

Els actors Assumpta Serna i Scott Cleverdon aconsellen als sacerdots abandonar la "comunicació paternalista i autoritria" en el llibre 'Entre l'espasa i la paret' (San Pablo) que han escrit amb el sacerdot Juan Carlos Sánchez per oferir una mena de guia prctica sobre la comunicació.

"L'Església ha de deixar de banda aquesta comunicació paternalista i autoritria d'assenyalar amb el dit i comenar a sortir al carrer, a Internet, a les xarxes, perqu encara pesa massa en la imaginació de la gent com una cosa autoritria, reduda. Cal canviar la manera en qu es comunica aquesta fe", ha assenyalat Assumpta Serna en una entrevista amb Europa Press, amb motiu de la presentació del llibre aquest dilluns 26 d'octubre a la llibreria San Pablo de la plaa de Jacinto Benavente, a Madrid.

Per la seva banda, Scott Cleverdon destaca un dels consells, al seu judici, més importants: que els sacerdots "no perdin la seva passió per la seva vocació, que recordin la raó per la qual van escollir aquesta vida i expliquin la veritat, sense por de mirar als ulls la gent a qui parlen".

Segons Assumpta Serna, el papa Francesc és "un bon exemple de comunicació". També posa altres models a seguir en aquest terreny com la monja tuitera Xiskya Valladares i destaca el "gir meravellós" que s'ha produt durant la pandmia quan els capellans i religioses han donat el salt a les xarxes socials a causa del confinament.

Per escriure aquest llibre, Assumpta Serna i Scott Cleverdon s'han deixat guiar per Juan Carlos Sánchez en totes les lectures, inclosa la de la Bíblia i també s'han basat en les conclusions que han tret dels cursos de comunicació que han impartit a sacerdots i pels quals han passat uns 250 alumnes.

PARRQUIES PLENES I D'ALTRES BUIDES

Així mateix, durant diversos diumenges van anar a diferents parrquies, "una rere l'altra, per entendre com cada capell interpretava la mateixa Paraula de Déu". "Va ser molt interessant aquesta comparativa, descobrir com una parrquia estava plena a vessar i a una altra hi havia quatre persones grans i el per qu", ha precisat l'actriu.

En aquest sentit, una de les conclusions que en treu és que hi ha molta feina per fer. "El capell també ha de ser un heroi perqu ha de fer moltes coses i ha de saber comunicar, perqu la seva missió és comunicar l'Evangeli amb una renovada illusió", ha afegit Serna, fundadora al 1999 de l'escola d'actors que té el seu nom.

Davant la situació del cinema i el teatre en el context de pandmia, Serna considera que ara per ara "cal ser un heroi per tirar endavant un projecte" perqu, per exemple, el cinema té "uns protocols molt forts que fan molt difícil la producció".

Si bé, també convida a veure les coses positives que ha portat el confinament com els assajos per zoom. "Quan hi ha ganes de fer coses --i la cultura ha d'arribar de la passió--, les coses es fan i la gent s'adapta a la nova situació", ha assegurat Serna.

En tot cas, ha reconegut que per als actors est sent "molt estrany" veure al públic amb mascareta perqu "al teatre l'actor respira amb el públic, li veu el somriure, entén la seva emoció", cosa que es torna "molt difíssim amb mitja cara tapada".

UNA ASSIGNATURA D'ESPIRITUALITAT A L'ESCOLA

Sobre els temes més d'actualitat en l'mbit religiós, Assumpta Serna creu que no s'hauria de "deixar de banda" la classe de religió als collegis o, "si no de religió, sí d'espiritualitat" perqu, a parer seu, "fa falta en la societat actual en qu se cerca el plaer immediat per es perd la cura de l'esperit". "Perdre aix em sembla un greu error", ha emfatitzat.

Els actors també han expressat que s'han sorprs amb el "prejudicis" que han trobat en el sector del cinema envers la religió. "En aquest viatge hem trobat molts més prejudicis fora que dins", ha afirmat Cleverdon, qui ho atribueix a la "rebellia" de la classe intellectual del món del cinema "en contra d'una dictadura i associada amb la tradició".

Així ho van observar quan es va estrenar la pellícula Xarxa de Llibertat, en qu Serna interpretava una monja. "Teníem ganes que la gent de la professió la veiés i ens va costar moltíssim per aquest prejudici, cosa que em va fer mal, vaig pensar que el nostre collectiu estava obert a tot i no", ha recordat l'actriu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés