Publicat 14/12/2019 13:24:22 +01:00CET

Associacions culturals catalanes: No hi ha "raonament" per retornar les obres de la Franja

LLEIDA, 14 des. (EUROPA PRESS) -

Diverses associacions culturals catalanes i membres d'entitats museístiques han manifestat que "no existeix cap raonament museològic que justifiqui la descatalogació de la col·lecció del Museu de Lleida i el desmembrament d'una part de la col·lecció" a les 43 parròquies de la Franja de les quals són originàries.

En un comunicat aquest dissabte, han manifestat el seu suport al museu en el seu objectiu de "salvaguardar les seves col·leccions" després de la sentència judicial que va ordenar la devolució immediata de 111 obres d'art a les parròquies de la diòcesi de Barbastro-Montsó (Osca).

Han signat el comunicat signat les organitzacions Associació de Museòlegs de Catalunya, Conservadors-Restauradors Associats de Catalunya, Associació Catalana de Crítics d'Art, Associació de Professionals de la Gestió Cultural, i membres de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya.

Les associacions asseguren que el codi de deontologia del Consell Internacional de Museus (Icom) defensa la permanència de les col·leccions, i només accepta la devolució "si l'ingrés de peces al museu viola els principis d'importació, exportació i transferència il·legal", cosa que, segons indiquen, no es produeix.

També expliquen que la col·lecció del Museu de Lleida "és fruit d'una història comuna entre unes parròquies que fins fa poc conformaven el Bisbat de Lleida", i que la segregació administrativa de les parròquies de la demarcació aragonesa no invalida aquesta herència cultural.

Els signants avisen que aquesta decisió pot assentar un precedent que repercutiria en altres col·leccions de museus que s'hagin creat lícitament: "Si aquesta sentència es fa ferma seria el precedent o l'inici de posteriors reclamacions que afectarien més institucions patrimonials".