Publicat 24/01/2024 16:51

Un assaig repassa la relació entre Joan Brossa i Antoni Tpies i reuneix la seva correspondncia

L'editor Joan Tarrida, la directora de la Fundació Tpies, Imma Prieto, el crític i assagista Manuel Guerrero i el president de la Fundació Joan Brossa, Vicen Altaió
EUROPA PRESS

La seva collaboració es va estendre durant quatre dcades

BARCELONA, 24 gen. (EUROPA PRESS) -

Galaxia Gutenberg ha publicat 'Amb cor de foc. Correspondncia (1950-1991)', un estudi sobre la relació personal i artística entre Joan Brossa i Antoni Tpies i el seu posterior "distanciament", i que reuneix les 32 cartes que es van escriure tots dos artistes, a crrec del crític i assagista Manuel Guerrero.

El volum, també editat en castell, repassa la collaboració dels dos artistes, "una de les més importants entre un poeta i un artista del segle XX" per la seva durada i el nombre de projectes en els quals van treballar conjuntament, ha explicat Guerrero aquest dimecres en una roda de premsa.

Guerrero ha recordat que les seves primeres collaboracions són de finals dels anys 40, com 'Tres aiguaforts' de Tpies amb un text de Brossa del 1949, i l'última és el 1988 amb 'Carrer de Wagner', un llibre de biblifil amb poemes de Brossa i deu gravats de Tpies.

El crític ha subratllat que ha volgut aprofundir en la seva relació, com van entrar en contacte i com van comenar a collaborar, i ha assegurat que les cartes que es van intercanviar "són d'una gran intensitat".

Ha afirmat que es nota una relació més intensa en els anys 50 i 60 i a partir dels 70 va passar a ser rutinria, fins que es va produir un distanciament entre ells, tot i que Guerrero ha precisat que els dos artistes vivien a prop i no feia tan necessari l'intercanvi epistolar.

Guerrero ha atribut part d'aquest distanciament al fet que Brossa va deixar de ser únicament poeta i va comenar a fer poesia visual i que fos cada vegada més requerit per museus i teatres, per la qual cosa "no té tant temps" per collaborar amb Tpies.

L'autor també ha dit que la creació de la Fundació Tpies el 1990 els va distanciar, pel debat que mantenien entre un art més institucional i un altre més de revolta, tot i que el 1991 Tpies va enviar un telegrama a Brossa en qu li desitjava xit en la seva exposició antolgica al Museu Reina Sofia de Madrid que va ser l'últim document de la correspondncia entre tots dos.

La directora de la Fundació Tpies, Imma Prieto, ha assegurat que "es tracta de dos personatges potents" i ha considerat la correspondncia com una de les mximes formes de respecte.

Per la seva banda, el president de la Fundació Joan Brossa, Vicen Altaió, ha afirmat que es tracta de "més que un llibre de correspondncia", i ha dit que Brossa era un artista del món de l'escriptura que treballa en el sistema artístic i Tpies un artista que treballa en el sistema literari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés