Publicat 21/09/2014 12:51

CiU i ERC tornen a demanar dimarts al Congrés la devolució dels 'papers'

Archivo de la Guerra Civil en Salamanca
EUROPA PRESS

El Govern ja ha tancat la llista de retorns i exigirà el que el Govern no hagi donat als seus propietaris

MADRID, 21 set. (EUROPA PRESS) -

CiU i ERC tornaran a demanar aquesta setmana al Congrés la devolució a Catalunya dels documents confiscats en la Guerra Civil pendents de traslladar, tot i que el Govern espanyol ja ha dit que ha tancat el catàleg de lligalls que pensa retornar i que a més reclamarà a la Generalitat els que no hagin pogut lliurar als seus legítims hereus.

Segons s'ha indicat en l'última reunió del Patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica, el procés de devolució dels documents confiscats pel bàndol franquista va arrencar el 2008 després d'aprovar-se la Llei de Memòria, i fins al juliol ha suposat l'enviament de 1.435 caixes d'arxiu i 589 llibres des de l'antic Arxiu de la Guerra Civil amb seu a Salamanca.

L'últim enviament va ser al 2011, amb Govern socialista, però des d'aleshores la Generalitat i col·lectius catalans han seguit reclamant documents, una reivindicació que dimarts es debatrà a la Comissió de Cultura del Congrés.

"SENSE MÉS DILACIONS"

CiU exigirà al Govern espanyol "fixar sense més dilacions la data de la devolució definitiva dels documents confiscats per les tropes franquistes a partir de l'any 1939 a particulars i institucions catalanes i que encara es troben consignats a Salamanca".

ERC instarà a "procedir a la devolució immediata" de la documentació identificada i digitalitzada, en compliment dels acords de la Comissió Mixta Ministeri de Cultura-Generalitat del 2011 i el 2013; a promoure una trobada amb la Generalitat per establir el procediment adequat per fer efectiva la devolució de documentació pertanyent a la Conselleria de Justícia i Interior; i a procedir a la devolució de la documentació requisada als municipis.

"L'inconcebible retard ha anat intensificant la preocupació a Catalunya en la mesura que, a més dels documents pertanyents a institucions, a sindicats, a entitats socials, etcètera, també bona part d'ells provenen de persones físiques, moltes d'elles en una edat molt avançada --argumenta ERC--. Preocupació i en bona mesura indignació perquè és evident que el Govern pretén blindar la requisa mitjançant una actuació arbitrària i contrària a la llei i mantenir l'oprobi de les víctimes".

Però el Govern espanyol, en una recent resposta parlamentària recollida per Europa Press, ja donava per tancat el catàleg de documents pendents de devolució: el Ministeri d'Educació, en aquella reunió de juny del patronat el de Salamanca, va detallar la seva intenció de traslladar a Catalunya 238 caixes, 350 llibres, 10 cartells, dues làmines, tres mapes i plans, quatre banderes, deu pamflets i vuit targetes postals, donant per tancat el procés de devolució.

És una quantitat de documents inferior a la que Catalunya va reclamar en un primer moment, ja que la Generalitat va parlar de 546 caixes, 4.139 llibres i 259 cartells, entre d'altres documents.

A més, en comptes de facilitar més documents a Catalunya, el Govern del PP va revelar la seva intenció de reclamar a la Generalitat documents trets de Salamanca en anteriors enviaments.

SI NO ARRIBEN A DESTÍ, A SALAMANCA

Les sentències del Tribunal Constitucional de gener del 2013 van avalar que la Generalitat percebés els 'papers de Salamanca' per a entregar-los als seus propietaris, ja siguin particulars o els seus successors, però l'executiu central posa èmfasi que també van establir que aquells documents que no arribessin als seus propietaris lícits, hauran de "reintegrar-se en un arxiu de titularitat estatal", com és el Centre de Documentació de la Memòria Històrica amb seu a Salamanca.

Per això, ha anunciat la seva intenció d'exigir a la Generalitat la devolució dels documents que ha rebut però no ha pogut "acreditar l'entrega" al seu legítim propietari.

El Ministeri avança que alguns enviaments a Barcelona disposats al principi s'han retirat per entendre que "molts dels propietaris originals o organitzacions, ja no existeixen, o no hi ha un clar successor", i, entre d'altres, cita el cas del partit Unió Patriòtica, el Socorro Rojo Internacional i Solidaritat Internacional Antifeixista.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés