Actualitzat 06/05/2014 13:59

43 ajuntaments catalans exigeixen la devolució i amenacen l'Estat amb un contenciós

Toni Strubell y Pep Cruanyes, de la Comissió de la Dignitat
EUROPA PRESS

BARCELONA, 6 maig (EUROPA PRESS) -

Un total de 43 ajuntaments catalans han exigit la devolució dels 'papers de Salamanca' --que es troben a l'arxiu de la ciutat-- mitjançant resolucions consistorials enviades al Ministeri de Cultura, i amenacen amb la interposició d'un recurs contenciós administratiu abans de l'estiu si el Govern desatén la seva petició.

En roda de premsa, els portaveus de la Comissió de la Dignitat, Toni Strubell i Pep Cruanyes, han explicat que tots aquests consistoris han anat aprovant, entre 2010 i 2014 resolucions consistorials per reclamar la restitució dels arxius restants, davant de les que han rebut les negatives del Govern espanyol.

La Comissió ha advertit d'una imminent interposició de recurs contenciós administratiu si el Govern espanyol respon aquestes 43 resolucions amb "una negativa per silenci administratiu".

RECURS EN BLOC

Tot i això, la Comissió --que abandera la representació d'aquests ajuntaments-- ha d'estudiar la instància on s'interposarà el recurs --l'Audiència o el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya--, tot i que en qualsevol cas es realitzarà en bloc des de l'entitat.

"La pròxima vegada que neguin la devolució emprendrem accions legals", han apuntat tots dos, que han quantificat la quantitat pendent de restitució en una tercera part del total.

Les localitats amb més documents a l'Arxiu de Salamanca pendents de devolució són Reus, Tarragona, Valls i Igualada, amb una gran diversitat de documents, tot i que entre els 43 municipis també es troben Barcelona, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, Sort, Terrassa, Vic i Figueres, entre d'altres.

Segons han argumentat, l'espoliació d'aquesta documentació va tenir lloc entre febrer i juny de 1939 en plena vigència de la legislació catalana, i abans de ser derogada aquesta el setembre del mateix any: "Es va fer contra les lleis vigents en aquell moment", han dit.

Sobre el recurs fa poc interposat per l'investigador Policarpo Sánchez contra la Generalitat i admès a tràmit pel TSJC, han dit que és "inadmissible" afirmar que aquesta s'ha apropiat de documentació no catalana, i han apuntat que els papers que no s'han pogut lliurar han estat per defunció dels familiars, però que, en qualsevol cas, la documentació pertany al patrimoni català.

D'altra banda, han explicat que el relator de les Nacions Unides per a la promoció de la Veritat, Justícia, Reparació i Garanties de No Repetició, Pablo de Greiff, s'ha reunit fa poc amb la Comissió de la Dignitat, deixant un document de recomanacions on remarca "l'incompliment" d'Espanya en l'anul·lació dels processos polítics del franquisme pendents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés