Publicat 18/5/2020 21:12:45 +02:00CET

Arriben a Andorra les màquines de TMA para cedides per Grifols per al diagnòstic de Covid-19

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el ministre Portaveu, Eric Jover.
SFG

   Andorra avançarà a una "normalitat amb mesures" al juny, segons el ministre de Salut

   ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 18 maig (EUROPA PRESS) -

   Les màquines de TMA --similar a la PCR però amb major sensibilitat-- que la farmacèutica Grifols cedeix a Andorra ja han arribat aquest dilluns a l'Hospital Nostra Senyora de Mertixell, segons ha informat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

   Aquestes màquines, amb capacitat per realitzar unes 2.000 proves diagnòstiques diàriament, estaran en funcionament a finals de setmana, ja que es requereixen tres dies per a la seva instal·lació i fins a tres de formació del personal per al seu ús.

   Martínez Benazet ha recordat que aquesta maquinària amplia la capacitat diagnòstica del país i la seva velocitat, la qual cosa servirà en l'estratègia de control del Covid-19 una vegada es passi a la següent fase --confinament selectiu d'aquelles persones amb infecció--.

   Abans, servirà per realitzar aquelles proves que es requereixin a partir del cribatge massiu a la població amb els test serològics d'anticossos; en la primera volta cal realitzar unes 5.000 proves diagnòstiques, de les quals ja s'han fet 1.739.

   Una vegada torni la "normalitat amb mesures", com ho ha definit el ministre de Salut, s'utilitzaran per fer cribatges a grups sentinella, com els sanitaris i cuidadors de persones depenents, personal d'atenció a turistes, per detectar possibles noves arribades de la malaltia.

ÚLTIMA FASE DE REPRESA DE L'ACTIVITAT

   La tornada a aquesta normalitat es preveu en dues setmanes, al juny, si la malaltia segueix la mateixa evolució de les últimes setmanes; així ho ha explicat Martínez Benazet en la primera roda de premsa amb presència de representants dels diferents mitjans de comunicació a l'edifici del Govern.

   Aquest dilluns estaven autoritzades a reprendre l'activitat indústries manufactureras, empreses de recursos humans, professionals sanitaris --més enllà de l'atenció pel Covid-19--, perruqueries, barberies i guarderies.

   Després que avui reprenguessin l'activitat uns 3.300 assalariats, queden 13.000 treballadors les activitats dels quals segueixen tancades; segons ha exposat el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover.

DADES EPIDEMIOLÒGIQUES

   Aquest dilluns és el quart dia consecutiu sense registrar nous contagis de Covid-19, sense tenir en compte els casos diagnosticats arran de les proves serològiques d'anticossos realitzades massivament a la població.

   D'aquesta forma, el total de diagnòstics acumulat des de l'inici de l'emergència sanitària a Andorra és de 761, dels quals s'han guarit 624, i s'han registrat un total de 51 defuncions.

   De les 1.739 PCR realitzades derivades del cribatge massiu, 47 han obtingut un resultat positiu, que no se sumen als 761 casos per no desvirtuar l'evolució de la corba epidemiològica, ja que podria semblar un rebrot inexistent, ha explicat el ministre de Salut.

   S'espera que es diagnostiquin al voltant de 140 persones com a resultat d'aquesta primera volta del garbellat massiu, pel qual han passat 69.661 andorrans, xifra que es reduirà fins a una quarentena en la segona volta.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Barcelona controlarà l'aforament de les platges amb videosensors i càmeres

 2. 2

  Coronavirus.- Barcelona controlarà l'aforament de les platges amb videosensores i càmeres

 3. 3

  Coronavirus.- El Metro de Barcelona registra un 13% més de viatgers aquest dimecres que el passat

 4. 4

  Mor després de sofrir una descàrrega elèctrica mentre treballava en Vespella (Tarragona)

 5. 5

  Coronavirus.- Les presons catalanes ja fan controls de temperatura a tots els visitants