Actualitzat 01/07/2015 13:14

Arriba a Espanya un nou tractament que actua com un 'Cavall de Troia' contra el càncer de mama

Kadcyla
Foto: ROCHE

MADRID, 1 Jul. (EUROPA PRESS) -

   El Ministeri de Sanitat ha aprovat el finançament públic per a un innovador tractament combinat contra un subtipus de càncer de mama, que inclou un anticòs monoclonal que actua com a 'Cavall de Troia' per portar una quimioteràpia fins a l'interior de la cèl·lula tumoral, el que fa que sigui més efectiva i tingui poca toxicitat.

   El fàrmac, desenvolupat per la farmacèutica suïssa Roche i comercialitzat com a 'Kadcyla', està indicat per als tumors HER2 positiu, que representen el 20% de tots els càncer de mama i fins fa uns anys eren un "problema" per l'escassetat de tractaments, segons ha assenyalat Ana Lluch, cap del Servei d'Hematologia i Oncologia de l'Hospital Clínic de València.

   La seva aprovació, ha afegit Miguel Martín, cap del Servei d'Oncologia de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid, representa un "dia històric" que obre la porta a un nou abordatge d'aquests tumors gràcies a un "revolucionari" mecanisme d'acció que "no fa mal a les pacients".

   Aquest benefici s'aconsegueix gràcies a la combinació d'un anticòs monoclonal, el trastuzumab (que s'usa des de fa anys amb el nom de 'Herceptin'), que bloqueja el receptor HER2 responsable del creixement de cèl·lules tumorals i alhora serveix de vehicle per transportar fins a les cèl·lules tumorals una potent quimioteràpia que porta enganxada, la DM1.

SENSE ELS EFECTES ADVERSOS DE LA QUIMIO CONVENCIONAL

   Com que s'allibera a l'interior del tumor, actua de manera selectiva i s'eviten els efectes adversos propis de la quimioteràpia convencional, com ara vòmits, nàusees o alopècia, cosa que representa un benefici "enorme" per a les pacients.

   De moment només està autoritzat el seu ús en pacients amb la malaltia metastàtica en les quals el tumor ha progressat després d'un primer tractament, cosa freqüent en aquest subtipus de càncer de mama. "Tot i tenir bons tractaments, la malaltia acaba escapant del seu bloqueig i torna a progressar, fins i tot arribant a altres òrgans", ha explicat Lluch.

   En aquests casos aconsegueix endarrerir la progressió del tumor (el que es coneix com a supervivència lliure de progressió) en gairebé 10 mesos de mitjana, el que també es tradueix en una supervivència global per sobre dels 2 anys i mig, uns cinc mesos més que la teràpia que s'ha comparat (lapatinib i la quimioteràpia capecitabina).

EN EL FUTUR ES PODRIA UTILITZAR EN FASES MÉS PRECOCES

   Tot i això, en el futur es podria ampliar el seu ús i, de fet, ha postil·lat Martín, ja s'està provant el seu ús en fases més precoces de la malaltia i fins i tot abans de cirurgia. S'administra per via intravenosa en cicles de 30 minuts cada tres setmanes, fins que la malaltia progressa.

   Els oncòlegs espanyols han estat claus en el desenvolupament d'aquest fàrmac, com ha explicat el també president del Grup Espanyol d'Investigació en Càncer de Mama (GEICAM), i de fet el porten utilitzant des de fa temps en assajos clínics o mitjançant programes d'ús compassiu.

   El seu finançament públic, però, permetrà "normalitzar" el tractament sense que hi hagi restriccions econòmiques pel seu elevat preu, que no han precisat. "Quan representa un avanç d'aquest tipus i augmenta la supervivència de les pacients, no hi ha d'haver discussió i el seu ús ha de ser obligatori", ha reconegut Martín, que ha justificat que sigui un medicament "costós" per la investigació que hi ha darrere.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés