Actualitzat 28/06/2014 12:09

Arrenca a Girona el VI Festival Internacional de Castanyoles, únic certamen d'aquesta modalitat en el món

Teresa Laiz, concertina. Castañuelas.
ANGEL GARCIA GASCON

Ha estat creat per la concertista Teresa Laiz

GIRONA, 28 juny (EUROPA PRESS) -

La sisena edició del Festival Internacional de Castanyoles arrenca el pròxim dia 1 de juliol a Sant Feliu de Guíxols (Girona) amb l'objectiu de "fer reviure aquest oblidat instrument" de percussió, donar-lo a conèixer a totes les seves facetes i apropar-lo als ciutadans i al públic.

L'esdeveniment, dirigit i creat per la concertista Teresa Laiz, és el primer i únic festival que existeix en el món exclusivament dedicat a les castanyoles. Tot i que l'acte pretén mostrar l'ús d'aquest instrument a totes les seves vessants, es fa més èmfasi en les castanyoles de concert.

Les castanyoles són un dels instruments musicals més típics d'Espanya, tot i que, com a instrument solista és dels més desconeguts. De fet, les castanyoles són conegudes per ser una eina d'acompanyament al ball folklòric com les sevillanes o la jota.

Amb la intenció de donar a conèixer tot el que es pot arribar a fer amb unes castanyoles, una any més s'organitza aquest festival que s'acabarà el dia 11 de juliol.

CURSOS, CONFERÈNCIES I CONCERTS

De la mateixa manera que en edicions anteriors, diversos apartats componen el programa de l'esdeveniment: des de cursos intensius de castanyoles de concert, conferències i concerts en els quals participaran les grans figures d'aquest món, tant espanyols com estrangers, fins a activitats socio-culturals.

Però el plat fort d'aquest VI trobada, és el Concert que tindrà lloc al teatre Auditori Narcís Masferrer i Buxó del municipi dissabte dia 5 de juliol a les 20.00 hores. Aquest acte, que és el punt de trobada entre professionals i amants de les castanyoles, tindrà una durada d'una hora i mitja i tindrà un programa variat de música clàssica, espanyola, flamenc i jazz interpretat per diversos artistes.

Segons l'organització de l'esdeveniment, les entrades es poden adquirir de manera anticipada a l'Oficina de Turisme de Sant Feliu de Guíxols. A més, els artistes participants rebran un obsequi en acabar el concert fet per l'escultora Ana Gutiérrez, resident de l'esmentat municipi espanyol, i també s'oferirà un sopar als participants de l'esdeveniment, al qual podran assistir també simpatitzants del món de les castanyoles.

Els responsables del festival, que es realitza sense ànim de lucre, destinen els fons recaptats, tant de col·laboracions externes i patrocinadors com dels cursos i concerts, a sufragar les pròpies despeses derivades de la seva organització.

En concret, es pretén que les fonts de finançament provinguin de la recaptació de les entrades, d'entitats públiques i privades a través de col·laboracions i patrocinis. Tots els col·laboradors rebran regals i invitacions gratuïtes per assistir al concert.

"MAGNÍFIC EMPLAÇAMENT"

La localització del Festival a Sant Feliu de Guíxols no és casual. Es tracta d'un "magnífic emplaçament" per organitzar aquesta trobada ja que el mestre per excel·lència de les castanyoles, José de Udaeta, i la directora del festival, Teresa Laiz, estan directament vinculats a aquest lloc, gran destí turístic i cultural al cor de la Costa Brava.

Artistes com la l'Argentina, Lucero Tena, Emma Maleras i José de Udaeta són els que han elevat aquest instrument tan desconegut a una categoria musical superior, al marge del ball, fent que no només acompanyi la música espanyola sinó també la música clàssica.

Com per a qualsevol altre instrument d'orquestra, s'escriuen partitures de castanyoles amb un sistema de notació ideat per Emma Maleras basat en el solfeig tradicional.

El mètode d'escriptura consisteix a un bigrama (dues línies) en lloc del pentagrama, on s'escriuen les figures rítmiques. Els tocs realitzats amb la castanyola dreta s'escriuen a la línia superior, els de la castanyola esquerra a la línia inferior i els 'posticeos' --xocs amb les dues mans-- es reflecteixen a l'espai entre les dues línies.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés