Publicat 05/01/2015 17:50

Arqueòlegs troben les restes d'un palau on va poder haver estat jutjat Jesús

La Pasión de Cristo
Foto: ICON PRODUCTIONS

MADRID, 5 (EUROPA PRESS)

Un grup d'arqueòlegs ha localitzat una presó al lloc on, segons creuen, va poder haver estat sotmès a judici i condemnat a mort Jesús. Es tracta d'un palau a la zona oest del centre històric de Jerusalem on, segons es creu, se situava el palau del rei Herodes durant el segle I, segons publica el diari estatunidenc 'Washington Post'.

   Segons el professor d'arqueologia de la Universitat de Carolina del Nord, Shimon Gibson, el lloc on hauria tingut lloc el judici conforme al relat de l'Evangeli de Sant Joan "estaria a prop d'una de les portes de la ciutat i pavimentat amb lloses de pedra". "Els detalls concorden amb els descobriments arqueològics que s'han realitzat prop de la presó".

   Actualment, la tradició situa el lloc del judici de Jesús a un lloc conegut com 'L'empedrat' situat a la fortalesa Antonia (on antigament hi havia una caserna militar) i, segons es creu, el lloc on hi havia el pretori del procurador romà de llavors, Ponç Pilat, el paviment del qual coincideix també amb la descripció.

   De fet, els qui recorren la Via Dolorosa per la qual, segons la mateixa tradició, Jesucrist va sortir del pretori pels carrers de Jerusalem cap a la muntanya Golgota (als afores de l'antiga muralla) per ser crucificat, ho fan actualment des d'aquest lloc.

   Tot i això, "alguns afirmen que dit pretori podria ubicar-se a la caserna militar i altres creuen que el general romà havia de ser hoste al palau d'Herodes", on s'ha produït el descobriment arqueològic, segons explica Gibson.

   Segons el parer de l'arqueòleg estatunidenc, "hi ha pocs dubtes que el judici es produís en algun punt del complex del palau d'Herodes", tot i que reconeix que "no hi ha cap inscripció que declari què va passar aquí". "Però tot --les fonts evangèliques, històriques i arqueològiques-- encaixa i té sentit", assegura.

   Així i tot, els experts consultats pel diari estatunidenc consideren "poc probable" que es canviï la ruta de l'actual Via Dolorosa, malgrat que, segons el responsable de dirigir l'excavació, l'arqueòleg del districte de Jerusalem Amit Re'em, l'esmentat recorregut ha variat al llarg de la història.

   "En el període bizantí, per exemple, començava prop de l'àrea on ara hi ha el museu, a la part oest de la ciutat. No va ser fins al segle XIII quan es va moure a la fortalesa Antonia, situada a prop de la mesquita de al-Aqsa i la cúpula daurada", assegura Re'em.

   La troballa es va produir durant les obres per expandir el Museu de la Torre de David, al voltant del qual se sap amb certesa que se situava el palau de l'excèntric rei jueu, i que s'han allargat durant 15 anys a causa de la falta de finançament i les guerres.

   Els arqueòlegs van localitzar el palau i la presó en derruir un edifici abandonat adjacent al museu i començar a extreure capes de terra d'un lloc on abans hi havia unes presons, durant la dominació de l'Imperi Otomà i, després, la del Britànic.

   A més de l'esmentat palau, les excavacions han fet sortir a la llum altres descobriments com les inscripcions a les cel·les dels jueus presos durant el conflicte el 1940 per crear l'Estat d'Israel, restes d'indústria tèxtil de l'època de les croades i un sistema de clavegueram subterrani que probablement se situava sota el palau d'Herodes. "És com un pastís que mostra totes les capes de Jerusalem", segons la directora del museu, Eliat Lieber.

   De fet, els responsables de l'esmentada institució ja han indicat que estan treballant en noves guies del museu que expliquin la història cristiana que podria tenir el lloc i, segons la seva directora, confien que "es converteixi en un lloc de visita" per als turistes i pelegrins de l'esmentada confessió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés