Actualitzat 28/07/2021 13:55

Argimon preveu assolir el pic de pacients a les UCI a principi d'agost amb 700 ingressats

El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, en la comissió parlamentària
PARLAMENT

Lamenta el canvi en la percepció social de la pandèmia

BARCELONA, 28 (EUROPA PRESS)

El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha previst que Catalunya arribarà al pic de pacients a les unitats de cures intensives (UCI) de la cinquena onada de la pandèmia de covid-19 a principi d'agost amb 700 ingressats crítics.

En una comissió parlamentària aquest dimecres, ha aclarit que la situació epidemiològica "no és més favorable" després de superar el pic de contagis i ha apostat per esperar a veure com serà l'afectació assistencial en les pròximes setmanes.

Pel que fa a la dimensió de la cinquena onada de la pandèmia, Argimon n'ha atribuït l'impacte a l'aixecament de mesures restrictives, a l'expansió de la variant delta, a l'increment de la interacció social i a un canvi en la percepció de la ciutadania sobre la pandèmia.

Sobre la resolució del Servei Català de la Salut perquè ambulatoris i hospitals reservin tota la capacitat a "activitat urgent, emergent i clínicament inajornable" en tots els nivells assistencials, ha dit que és el mateix recurs que el departament va usar en les dues primeres onades.

També ha reivindicat les restriccions per controlar la cinquena onada --entre les quals el toc de queda i el tancament de qualsevol activitat a les 00.30 hores, entre d'altres--, els cribratges a territoris i col·lectius concrets i el canvi de protocols a les residències.

PROFESSIONALS

Argimon ha demanat als grups treballar en el pròxim pressupost del departament, que considera "clau" per recuperar les condicions laborals dels professionals del sistema sanitari català i, molt principalment, en l'atenció primària, ha dit.

De fet, el conseller ha assegurat que aquest serà el primer pas per a una transformació del sistema, que anirà destinada a reforçar els centres amb més personal, per la qual cosa hauran d'aconseguir, en les seves paraules, retenir el talent.

"Si no ho aconsegueixo, difícilment farem altres transformacions. Agafaré la porta i me n'aniré", ha insistit Argimon, que ha apostat per cuidar els professionals sanitaris.

GRUPS

Sobre el canvi de percepció de la pandèmia, la diputada socialista Assumpta Escarp ha assegurat que les accions del Govern "no acosten les dues realitats", en referència a la dels centres sanitaris i la del carrer.

La diputada de la CUP Laia Estrada ha acusat la Conselleria de Salut de cometre "errors incomprensibles" en aquesta cinquena onada com una desescalada accelerada que, a parer seu, s'ha ajuntat amb mancances estructurals greus del sistema sanitari, ha dit literalment.

El diputat dels comuns David Cid ha demanat que es retiri la resolució del CatSalut que reserva la capacitat assistencial per a activitat urgent i ha defensat que hi ha hagut coses que sí que es podien preveure en aquesta onada perquè la situació de l'atenció primària és "crònica".

Per part de Junts, el diputat Jordi Fàbrega ha reivindicat que és molt difícil fer previsions amb aquesta pandèmia: "Érem conscients que la desescalada provocaria un augment de contagis, tots pensàvem que seria assumible i, qui digui el contrari, menteix".

Juli Fernàndez (ERC) ha demanat una revisió del Pla d'enfortiment de l'atenció primària i l'elaboració d'un Pla de recuperació de l'activitat per fer front a les llistes d'espera que creixeran fruit de l'"infradiagnòstic".

La diputada del PP Lorena Roldán ha apostat per mobilitzar recursos de la sanitat privada i ha atribuït el canvi de percepció social al fet que el Govern ha permès que se celebrin grans esdeveniments: "Evidentment la gent es confia", ha incidit.

La diputada de Cs Anna Grau ha reclamat "no rebentar la col·laboració públic-privada i, per part de Vox, la diputada María Elisa García ha lamentat el col·lapse als hospitals i ambulatoris que, segons ella, disposen de menys personal sanitari per vacances i baixes.


www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés