Publicat 13/10/2021 15:33CET

Argimon aposta per recuperar el benestar emocional després de la pandèmia

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon (e), i el director d'Europa Press, Javier García Vila, en l'esmorzar sociosanitari de l'agència
Marta Fernández Jara - Europa Press

Defensa que "cal posar èmfasi en la salut mental"

MADRID, 13 oct. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha sostingut aquest dimecres que cal recuperar el benestar emocional de "tota la societat" després de l'impacte de la pandèmia de coronavirus en aquest àmbit de la salut.

"La pandèmia ens ha deixat moltes seqüeles: sanitàries, econòmiques i socials", ha assegurat el conseller en un esmorzar sociosanitari que ha organitzat Europa Press, en el qual ha desacatat la possibilitat de dissociar les parts econòmica i social de la salut.

Per Argimon és molt complicat perquè considera que "sense salut no hi ha economia i sense economia no hi ha salut" i ho ha vinculat amb el fet que aquest malestar psíquic i emocional ha impactat més en les classes desfavorides.

Així, ha reivindicat que una de les "línies prioritàries d'actuació" és la recuperació del benestar emocional començant per les zones amb nivells socioeconòmics més baixos.

El conseller ha destacat algunes de les accions impulsades com el Programa de benestar emocional i salut comunitària en l'atenció primària i comunitària, que va entrar en funcionament la setmana passada, i el Pla de prevenció del suïcidi, entre d'altres.

PROP D'UN 5% DEL PRESSUPOST

El titular de la Conselleria de Salut ha concretat que a Catalunya es destina prop d'un 5% del pressupost del departament a la salut mental, mentre que "els països de l'entorn" hi dediquen entre un 8 i un 9%.

"Cal posar èmfasi en la salut mental", ha defensat el conseller, que ha argumentat que la salut mental va molt més allà d'aspectes sanitaris amb altres factors influents com l'habitatge, el treball digne, les oportunitats, l'educació i la justícia, entre d'altres.

ACCIONS

Argimon ha destacat la incorporació de 150 professionals en equips de centres d'atenció primària (CAP) que reforçaran l'atenció comunitària a la salut mental com a referents de benestar emocional.

Aquestes incorporacions no fan consulta directa sinó que reforcen els circuits existents i treballen en xarxa als CAP en coordinació amb els centres de salut mental d'adults (CSMA) i els centres de salut mental d'infantil i juvenil (CSMIJ).

El conseller també ha reivindicat la inversió de 80 milions d'euros per a la recuperació i enfortiment de la salut infantil i juvenil amb equips que fan atenció a domicili.

Argimon ha precisat que, amb aquesta inversió, el departament disposa de 10 equips d'atenció domiciliària a l'alta complexitat i 52 equips interdisciplinaris d'atenció a la salut mental greu.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés