Actualitzat 30/06/2021 15:35

Argimon alerta d'una incidència molt elevada de casos "en forma d'onada"

Archivo - Arxiu - El conseller de Salut, Josep Maria Argimon
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Descarta fer marxa enrere en la desescalada

BARCELONA, 30 juny (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha alertat aquest dimecres d'una incidència de casos positius per coronavirus molt elevada a Catalunya que, després de 15 dies de pujada, s'està produint "en forma d'onada".

"La situació epidemiològica és preocupant", ha lamentat el conseller en una conferència de premsa en la qual ha reiterat que la infecció s'està produint en grups d'edats joves i, especialment, en grups en els quals encara no hi ha persones vacunades o en percentatges molt baixos.

Una diferència "clau" per Argimon amb altres onades de la pandèmia és que sobretot afecta persones per sota de 50 anys per la qual cosa, per ara, no té afectació assistencial amb casos de malaltia greu, ingressos i ingrés a les unitats de cures intensives (UCI).

Així mateix, ha advertit que l'increment de la infecció sí que afecta l'activitat dels centres d'atenció primària (CAP), cosa que té una repercussió "important i directa" sobre la campanya de vacunació.

Dimarts passat, per exemple, el departament estima que Catalunya va registrar al voltant de 5.000 positius a partir d'un model que utilitza el nombre de tests d'antígens ràpids (TAR) positius en persones simptomàtiques: "No és una banalitat", ha lamentat el conseller.

D'aquesta manera, ha demanat "un punt més de responsabilitat" a la ciutadania que ha qualificat de molt necessari en vista de l'obligació de continuar vaccinant molt per incrementar la immunitat de la població contra la covid-19.

RESTRICCIONS

Argimon ha precisat que el Comitè Tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) es reunirà aquest dimecres sense "cap previsió" de fer marxa enrere en la desescalada perquè per ara no hi ha hagut cap afectació assistencial derivada de l'increment de la infecció.

"L'indicador clau és el de les UCI", ha explicat el conseller, que ha aclarit que el sistema sí que està en tensió per l'augment de les xifres de positius, sobretot en l'atenció primària, però ha reiterat que espera no haver de fer passos enrere amb les restriccions.

De fet, el conseller ha argumentat que segueixen "molt de prop" què passa al Regne Unit perquè van amb 20 dies d'antelació: han registrat un gran augment de casos a causa de la variant Delta però sense afectació hospitalària ni en mortalitat

VARIANT DELTA

La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha exposat que a començament de juny la variant Delta representava més del 30% de les mostres de coronavirus seqüenciades per la qual cosa ha previst que la setmana vinent ja serà la predominant.

Cabezas ha explicat que aquesta variant té "implicacions" pel que fa a la simptomatologia i la transmissibilitat motiu pel qual ha reivindicat la importància de tenir la pauta completa de vacunació amb les dues dosis.

ACTUALITZACIÓ

La secretària ha destacat que han actualitzat el procediment d'actuació en casos d'infecció i que inclou símptomes semblants al constipat com ara esternuts i congestió nasal amb mucositat aquosa, entre d'altres, que genera la variant Delta.

A més a més, el nou protocol contempla que les persones vaccinades correctament no han de fer quarantenes, tot i que se'ls recomana fer-se una PCR els dies zero i set a l'exposició: "És un gran avantatge d'estar vacunats", ha subratllat Cabezas.

Amb aquesta actualització el departament no recomana fer tests serològics per al diagnòstic ni després de les vacunació, i també recomana la immunització en dones embarassades.