Publicat 21/04/2015 19:07

Aquesta és la situació de la prostitució a Espanya

Esta es la situación de la prostitución en España
EUROPA PRESS

MADRID, 21 abr. (EDIZIONES) -

El debat sobre la legalització o no de la prostitució a Espanya va saltar a l'actualitat la setmana passada, després de la proposta del líder de Ciutadans, Albert Rivera, de regularitzar aquesta activitat. Però, quina és la seva situació actual?, qui exerceix la prostitució a Espanya?

EN QUINA SITUACIÓ LEGAL ESTÀ LA PROSTITUCIÓ?

La prostitució a Espanya es troba en una situació d''alegalitat': no és legal ni il·legal i el seu exercici lliure --és a dir, quan una persona decideix exercir-lo i quedar-se amb el benefici-- no està penat en tot el territori espanyol.

Sí que està sancionat el seu consum quan aquest se sol·liciti i gaudeixi "en zones de trànsit públic, al voltant de llocs destinats al seu ús per menors (col·legis, parcs...) o en zones que pugui generar un risc per la seguretat viària", segons la nova Llei de Seguretat Ciutadana, que estableix per aquesta falta greu multes d'entre 601 i 30.000 euros.

Malgrat que exercir la prostitució lliurement no està penat, els municipis tenen la capacitat de regular-la als carrers a través de les seves ordenances cíviques. Així, per exemple, Barcelona va prohibir el 2012 la prostitució del carrer amb multes de fins a 3.000 euros per als clients i de fins a 750 per a les meretrius.

La prostitució lliure no està recollida al Codi Penal, però aquest sí que estableix amb claredat els delictes de prostitució de menors, la prostitució forçada o coaccionada en majors d'edat i el fet de lucrar-se que una altra persona exerceixi la prostitució, tot i que ho faci voluntàriament, si hi ha explotació.

QUANTES PROSTITUTES HI HA?

Actualment no hi ha estudis oficials que comptabilitzin quantes persones són prostitutes a Espanya tot i que diversos estudis apunten que el 80% dels qui exerceixen la prostitució ho fa en contra de la seva voluntat.

L'inspector cap del Centre d'Intel·ligència d'Anàlisi de Risc (CIAR) de la Policia Nacional, José Nieto, ha assenyalat a europapress.es que hi ha identificades unes 16.000 persones a "zones de risc", que són llocs "en els quals en algun moment o altre s'han identificat víctimes de tràfic de persones", però això no significa que totes aquestes persones exerceixin la prostitució forçades, i de fet estima que aquest número representa "un terç aproximadament" del nombre total de prostitutes que pot haver-hi a Espanya.

L'elaboració d'un estudi rigorós sobre el nombre de treballadors del sexe al nostre país tant a bordells com a carrers i pisos és una reclamació de col·lectius que defensen els drets de les prostitutes, que argumenten que això és necessari per poder conèixer "la situació real", tal com reivindica la portaveu del Col·lectiu Hetaira, Mamen Priz.

QUIN ÉS EL PERFIL DE LES PROSTITUTES A ESPANYA?

El fiscal delegat d'Estrangeria de Màlaga, Juan Bermejo, explica que, com a mínim en la seva experiència, el perfil típic de la prostituta és d'una dona estrangera que en molts casos està en situació d'irregularitat i que normalment exerceix aquesta activitat per una situació de necessitat.

Tots els consultats parlen dels diners com el principal motiu que porta algú a entrar a la prostitució per pròpia voluntat. Tot i això, mentre que Bermejo i el professor de Dret Administratiu de la Universitat d'Extremadura, Pedro Brufao, posen per aquest motiu en dubte la "llibertat d'elecció", ja que "la pràctica totalitat" de les prostitutes són persones "marginals, drogoaddictes i sense cap altra sortida"; la representant d'Hetaira parla, simplement, de dones que troben en aquesta activitat "una manera de sortir de la pobresa".

EN QUINES CONDICIONS TREBALLEN?

La situació d''alegalitat' en què es troba la prostitució significa que els qui l'exerceixen voluntàriament no tenen protecció laboral, de manera que no poden donar-se d'alta a la Seguretat Social, ni cotitzar, ni sindicar-se, ni anar a vaga, ni tenir vacances, segons comenta Bermejo.

Sobre les condicions de treball en els locals de contactes, Priz parla d'haver d'aguantar "situacions que no haurien d'aguantar". "Sabem que hi ha dones que viuen i treballen en el mateix espai, i això està prohibit", es queixa.

Per la seva banda, el portaveu de l'Associació d'Empresaris de Locals d'Altern Anela, José Roca, assegura que a la majoria d'aquests establiments "les senyoretes paguen diàriament un allotjament amb habitació i pensió completa i després alternen el bar i aconsegueixen els seus clients", als quals els cobren el que elles volen.

D'aquesta manera, defensa que "a la majoria de llocs" el negoci de l'establiment és independent del de la treballadora del sexe, tot i que és cert que també hi ha en els que "cobren unes comissions a les noies, però això ja seria proxenetisme".

SI NO ESTÀ REGULADA, PER QUÈ HI HA BORDELLS?

Llavors, si la prostitució no està regulada a Espanya, per què existeixen locals en els quals s'exerceix? Els bordells "es disfressen com a hostaleria", tal com assenyala el professor de Dret Administratiu de la Universitat d'Extremadura. "Normalment són societats donades d'alta com a hotels i evidentment no ho són", acorda, per part seva, Bermejo.

Això dificulta que hi hagi censos oficials del nombre de bordells que hi ha a Espanya, tot i que sí que hi ha aproximacions. Segons càlculs de la Policia Nacional, al nostre país hi ha uns 1.400 locals en els quals es practica la prostitució, tot i que aquest número no inclou els pisos de cites, que "cada vegada n'hi ha més i a més són incontrolables", segons explica l'inspector en cap de la Policia Nacional José Nieto.

Aquestes xifres són similars a les manejades per Anela, que calculen que a Espanya podria haver-hi uns 1.500 locals d'aquestes característiques, d'entre 10 i 50 treballadors del sexe a cadascun.

QUI SÓN ELS CLIENTS DE PROSTITUCIÓ?

El perfil de client de prostitució ha canviat molt els últims anys i, segons adverteix José Nieto, cada vegada és més jove. "Ens imaginem un senyor gran, ben vestit, de corbata, posicionat més o menys... però el perfil ha anat canviant" i ara és molt més jove, amb una mitjana d'edat de 19 o 20 anys. Una cosa que s'està donant perquè a la societat s'està estenent "el tema de l'oci als clubs d'altern", lamenta.

Una idea amb què coincideix l'Apramp: "Em preocupa que la gent jove normalitzi aquesta situació", comenta, sobre aquesta qüestió, la presidenta de l'associació.

"A partir dels 18 anys són adults com per prendre les seves pròpies decisions i optar en què volen gastar-se els seus diners", assegura, en canvi, la portaveu d'Hetaira. "No ens importa l'edat del client, ens importa que es tracti les treballadores del sexe amb el respecte que mereixen", postil·la.

QUANTS DINERS MOU LA PROSTITUCIÓ A ESPANYA?

Segons estimacions de l'INE, aquesta activitat suposa al nostre país el 0,35% del PIB anual, fet que equival a 3.783 milions d'euros l'any 2010. Unes altres dades utilitzades en una comissió del Congrés sobre la prostitució el 2007 deien que aquest negoci movia més de 18.000 milions d'euros cada any al nostre país, mentre que des de la Policia Nacional calculen que podrien ser més de 1.825 milions d'euros l'any.

Sobre aquesta qüestió, una subcomissió del Congrés per l'estudi del tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació sexual està actualment estudiant tot el fenomen i té previst publicar el seu informe el juny d'aquest any.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés