Aposten per incloure a les residències d'ancians "un terapeuta del sentit"

Conferència de Miguel Sagredo a la UAO CEU
UAO CEU
Publicat 9/11/2018 18:15:57CET

BARCELONA, 9 Nov. (EUROPA PRESS) -

El consultor en sentit de vida en persones grans Miguel Sagredo ha defensat aquest divendres que l'atenció centrada en la persona (ACP) en l'àmbit de la Psicogeriatria no és la suma de factors de benestar material, sinó treballar projectes de vida: "Ha d'arribar el dia en el qual les residències d'ancians tinguin un terapeuta del sentit".

Ho ha dit en intervenir en la jornada 'Experiències en sentit de la vida en persones grans: Més enllà de l'ACP', celebrada a la Universitat Abat Oliba (UAO CEU) i organitzada per Innovació i desenvolupament assistencial (IDEA), amb la col·laboració de QPEA i I+P.

Ha defensat que durant molt de temps s'ha treballat com si centrar-se en la persona consistís a sumar elements de benestar en el plànol material, i encara que "cal fer-ho", ha matisat que no és l'essència de l'ACP, que consisteix a situar el sentit de la vida com a motor medul·lar de la institució.

Sagredo ha afirmat que això ha de tenir un reflex en el Pla d'Atenció Individualitzat (PAI): "Han d'aparèixer quins són els valors de la persona, les seves fortaleses i assoliments. Ha de figurar quin és el seu projecte de vida i, a partir d'aquí, formular propostes d'acció".

Això ajuda a què el personal afronti amb més seguretat preguntes existencials que les persones grans solen fer, i ha assenyalat la necessitat d'implantar en les organitzacions una figura específicament dedicada al tema del sentit.

L'especialista en Psicogerontologia de la Universitat CEU San Pablo Javier López Martínez ha considerat que, per dotar de contingut la feina sobre el concepte del sentit de vida, és necessari atendre els valors: "Els valors no canvien", per la qual cosa són la referència més fiable per trobar un sentit en un moment vital en el qual es produeixen moltes pèrdues.

López Martínez ha al·ludit el que Victor Frankl va denominar 'valors d'actitud', que permeten afrontar les situacions adverses quan no hi ha res que es pugui fer, la qual cosa contrasta amb la mentalitat de les societats occidentals, "en les quals sembla que només es troba sentit quan hi ha alguna cosa a fer".

BUSCAR EL SENTIT

Per promoure el sentit de la vida en persones grans, ha apuntat que es pot incidir en alguns factors des del treball assistencial, com l'autodescobriment, el perdó, la creativitat, l'espiritualitat i les relacions intergeneracionals.

Des del punt de vista del cuidador --tant el formal com l'informal-- orientar la tasca conforme a un sentit de vida també repercuteix en el seu benestar: "L'evidència és aclaparant" en aquest aspecte, ha assegurat.

Ha completat la jornada una ponència del director científic del Programa de Gent Gran de la Fundació Bancària La Caixa, Javier Yanguas, i una taula rodona sobre experiències innovadores en la qual hi han participat la responsable de Re-Santé Vous, Miren Fuertes, i el director d'operacions de la Fundació Vella Terra, Sergi Osuna, amb Josep Martí d''Inforesidències' com a moderador.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.