Publicat 28/02/2019 11:58CET

Apliquen tcniques per a la detecció rpida d'un additiu prohibit en aliments

Apliquen tcniques per a la detecció rpida d'un additiu prohibit en aliments
URV

TARRAGONA, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

Diverses científiques del Departament de Química Analítica i Química Orgnica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona han aplicat tcniques quimiomtriques per detectar de manera rpida una família de colorants sinttics que es diu Sudan, i que són altament cancerígens, ha informat el centre aquest dijous en un comunicat.

L'estudi, que publica la revista 'Microchemical Journal', es basa en l'anlisi d'un additiu prohibit en aliments que el 2003 va fer sonar les alarmes a la Unió Europea (UE) perqu es va detectar en espcies com el curri, la cúrcuma o el pebre vermell.

A partir d'aquell moment es van redactar normatives per controlar la possible presncia de colorants Sudan en productes destinats al consum hum i, com a conseqüncia, es van desenvolupar múltiples tcniques analítiques per determinar-los en els aliments que entraven a Europa.

Deu anys després, el 2013, les restriccions per detectar aquests additius es van relaxar i només s'exigia l'anlisi de menys del 10% de les mostres, després de comprovar que la presncia de Sudan en aliments procedents de fora de la UE ja era prcticament inexistent.

El fet que la gran majoria dels controls donés un resultat negatiu va fer que s'apostés per mtodes d'anlisis rpides que no impliquessin una gran despesa ni de temps ni de diners per detectar aquests compostos cada vegada menys presents en les mostres.

"En aquest context encara té més sentit la nostra investigació, perqu ara estem analitzant un aliment sobre el qual hi ha moltes probabilitats que no estigui contaminat", explica Pilar Callao, una de les investigadores que van encapalar el projecte juntament amb Itziar Ruisánchez i Cristina Márquez.

El mtode utilitzat per les investigadores, a través d'un espectrofotmetre ultraviolat visible, est basat en tcniques quimiomtriques, que s'han aplicat amb xit per detectar si les mostres alimentries estaven adulterades amb Sudan.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés