BARCELONA 22 gen. (EUROPA PRESS) -
L'escriptor colombià Antonio Ungar reflexiona sobre la immigració i la xenofòbia en la novel·la negra 'Mírame' (Anagrama), set anys després de la publicació de 'Tres ataúdes blancos', que va guanyar el Premi Herralde de Novel·la el 2010, ha explicat l'autor aquest dilluns en roda de premsa.
Es tracta d'una novel·la negra amb una estructura impecable i una escriptura de gran precisió" que pretén fer una reflexió sobre la immigració i la xenofòbia d'una Europa massa centrada en si mateixa, ha explicat Isabel Obiols, editora de la novel·la.
El protagonista de 'Mírame' és un personatge solitari i aferrat al record de la seva germana morta que viu en un barri de París on hi ha cada vegada més població immigrant.
Els nous veïns del protagonista són immigrants, als quals ell descriu com "de pell fosca", i aquest anota tots els seus moviments en el seu diari fins al punt d'arribar a obsessionar-se d'una forma eròtica amb la filla de 17 anys dels seus veïns.
TRES NIVELLS DE LECTURA
Ungar ha decidit utilitzar la primera persona per a aquesta novel·la i el fil conductor del llibre és el diari, on el protagonista descriu tot el que passa, però que no té diàlegs perquè l'autor es considera "una persona solitària i poc social" i els diàlegs li semblen forçats.
L'escriptor distingeix tres nivells diferents de lectura que conformen la trama de la novel·la: "La bogeria i aïllament del protagonista, el pànic a l'estranger i l'obsessió sexual per la veïna".
ATEMPTATS DE 2015
La novel·la se situa a la capital francesa a causa de la memòria històrica de la seva població després dels atemptats de 2015, però l'autor ha explicat que "es tracta d'un fenomen que podria ocórrer en qualsevol part de l'Europa central".
'Mírame' és una novel·la amb un fort component polític que pretén reflectir "el punt de vista de la dreta europea" del protagonista, que comparteixen molts habitants del centre d'Europa.
Antionio Ungar explica que "la realitat és molt injusta amb els immigrants" i el seu objectiu és emfatitzar la forma de pensar del protagonista perquè el lector es doni compte que alguna cosa no va bé i sigui conscient de la situació actual d'Europa.