Publicat 17/02/2014 14:09

Antoni Vives explota les contradiccions del Cadaqués del segle XX a 'I demà, el paradís'

El teniente de alcalde de Hábitat Urbano y escritor Antoni Vives
EUROPA PRESS

BARCELONA, 17 febr. (EUROPA PRESS) -

El tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà de Barcelona i escriptor Antoni Vives ha explicat aquest dilluns que la seva última novel·la 'I demà, el paradís' (RBA) explota les contradiccions del Cadaqués del segle XX, on la cosa més provinciana es contraposa a la cosa més cosmopolita.

Tot i això, en roda de premsa ha rebutjat que es tracti d'una novel·la històrica ni d'un assaig sociològic sobre el segle passat, sinó que és sobretot una història "de sentiments humans i de la recerca permanent d'una relació màgica amb la vida".

"Catalunya és un lloc fet de contradiccions", ha explicat Vives, i considera que aquestes es manifesten de manera brutal a Cadaqués, una població que té totes les qualitats per ser matèria literària.

"Cadaqués pot ser molt idíl·lic, però és un lloc on la gent s'ha mort de fam", ha recordat Vives, i a més ha relatat que també van fer molts diners els veïns que van desenvolupar la xarxa vial espanyola.

Segons Vives, la gent que anava a estiuejar a Cadaqués va passar a engrandir les files de la "gent progre", que feia la revolució entre setmana i el cap de setmana s'ho passava molt bé allà, segons ha dit.

"Tota aquesta gent ha determinat la forma de ser d'ara", ha explicat el tinent d'alcalde, perquè creu que l'arquitectura, la literatura, la música i els grans corrents ideològics són hereus d'aquesta època.

PERSONALITATS

De manera vetllada, Vives introdueix en aquesta història prohoms de la cultura catalana en un intent d'"impulsar-los" cap al segle XXI, tot i que no apareixen amb els noms reals.

Excepte Salvador Dalí --indissociable de Cadaqués i que sí que s'esmenta "com a part del paisatge"--, la novel·la recupera l'esperit de personatges com Federico García Lorca i Josep Pla, un mestre del joc de les contradiccions, ha explicat.

La novel·la també transcorre a Guinea, que Vives també mostra com un lloc idíl·lic i ple de contradiccions, i que, tot i això, usa com un instrument al servei de les seves necessitats de guió.

"Una de les meves obsessions és que les novel·les tinguin finals oberts", ha dit Vives, ja que s'oposa que el novel·lista sigui un demiürg que condiciona la vida.

Després de la publicació de diverses novel·les i assajos, Vives ha assegurat que se sent escriptor tot i que es dedica a la política, i ha reivindicat l'existència d'una cultura comuna dels 'Països Catalans' que permeti als escriptors en llengua catalana guanyar-s'hi la vida.

Després de les novel·les basades en la Guerra Civil, la postguerra i tot el segle XX, ha revelat que ja prepara una altra novel·la, aquesta vegada ambientada a la Barcelona del segle XXI.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés