Publicat 07/02/2018 15:08

Antoni Bassas reivindica la ràdio i repassa la història recent de Catalunya a 'Bon dia, són les vuit!'

El periodista Antoni Bassas
EUROPA PRESS

"Els mitjans públics catalans no poden retrocedir"

BARCELONA, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

El periodista Antoni Bassas reivindica la ràdio a 'Bon dia, són les vuit!' (Destino), un llibre de memòries guanyador del Premi Josep Pla 2018 en el qual fa un repàs polític, sociològic i cultural des de la perspectiva que li oferia dirigir el programa 'El matí de Catalunya Ràdio', que va conduir del 1995 al 2008.

En roda de premsa aquest dimecres, ha assegurat que s'ha pres aquesta crònica periodística com una celebració i no un ajust de comptes, per la qual cosa ha preferit emfatitzar la narració en els 14 anys de programa i no tant en els desagradables 14 últims dies al capdavant: "No volia parlar per la ferida", ha subratllat.

Bassas ha remarcat que li ha anat bé esperar per escriure, malgrat que molta gent li deia que ho fes només acabar la seva etapa en Catalunya Ràdio, i que va ser a la seva tornada a Catalunya després de quatre anys com a corresponsal de TV3 a Washington i que oïents seguien tenint un afecte pel programa, que va recuperar material i correus per escriure el llibre: "Vaig començar a sentir que tenia un deute".

POLÍTICS I PERIODISTES, EN MATEIXA OBRA AMB DIFERENT DIRECTOR

El periodista ha afirmat que amb el llibre volia explicar als oïents "el que no escolten" per la ràdio, com les relacions entre periodistes i polítics i el que significa una ràdio pública, i ha subratllat que narrant els successius Governs es va adonar que escrivia una història de Catalunya des de la perspectiva modesta d'un programa de ràdio i com s'ha arribat a la situació actual.

Bassas ha subratllat que les relacions entre periodistes i polítics mai han estat idíl·liques, i que tots dos són actors que "apareixen en una mateixa obra, però sense tenir els mateixos directors".

"Aquestes relacions no són fàcils. El poder mai en té prou", ha remarcat, assenyalant que en l'actualitat, amb les xarxes socials, el periodista ha perdut el monopoli de l'emissió, però que segueix tenint el contracte social de posar en dificultat les persones amb poder.

"GUERRA FREDA"

Ha rememorat que en la seva època al capdavant de 'El matí de Catalunya Ràdio' hi havia una "guerra freda" entre CiU i PSC pel control del relat, en una Catalunya que estava mutant la pell i sempre existia la temptació de matar el missatger, i ha subratllat que en l'actualitat s'han trencat dics de contenció i de respecte.

Antoni Bassas ha admès que l'encarregat del relat diari en els mitjans té poder, però ha subratllat que existeix una realitat prèvia, i que és inevitable que si fas servir una llengua i vols explicar el món en català xoques amb "la visió regional d'alguns".

En aquest sentit, ha afirmat que els mitjans públics catalans "no poden retrocedir" en la seva pretensió d'explicar el món en català, ja sigui una victòria del FC Barcelona o la mort de Michael Jackson: "Per a mi és el normal, per a uns altres és una anomalia".

Bassas ha mostrat la seva preocupació davant la situació dels mitjans catalans després del "torpede" del ministre Cristóbal Montoro amb la devolució de l'IVA, i ha explicat que els mitjans de comunicació creen sentit de comunitat, i si es fan residuals la comunitat pot acabar percebent que és residual.