Publicat 23/01/2019 16:10

Anna Monreal (Premi J.Casero) es posa a la pell d'un home a la "tragdia" 'Tristany'

L'escriptora Anna Monreal (Premi Just M.Casero 2018)
EUROPA PRESS

És autora d'una "bandarra i transgressora" novella curta protagonitzada per un home

BARCELONA, 23 gen. (EUROPA PRESS) -

L'escriptora Anna Monreal es posa a la pell d'un home a la "tragdia contempornia i quotidiana" en novella curta 'Tristany', que va guanyar el Premi Just M. Casero de Novella Curta 2018 i que ara publica Empúries, ha explicat aquest dimecres l'editor del segell, Guillem Terribas.

En roda de premsa, Terribas ha situat la novella de Monreal a cavall entre els registres d'Empar Moliner i Tom Sharpe, veus que d'entrada no són referents de l'autora que sí que admet la forma "bandarra i transgressora" a l'hora d'explicar una histria.

El llibreter de Llibreria 22, Jordi Rourera --impulsor del premi--, ha subratllat el to masculí del llibre escrit per Monreal, qui va assumir el repte de posar-se a la pell d'un home i fer-ho des del punt de vista d'un narrador omniscient.

"Em dona la llibertat de moure els personatges. M'encanta ser Déu, i només ho puc ser en un món parallel", ha explicat l'autora que, amb la histria, tenia ganes de parlar d'un home i passar comptes a nivell personal.

Amb els escarabats vermells com a fil argumental, dosis elevades de crueltat amb els seus personatges, així com de realisme mgic, l'autora se situa a Barcelona a mitjan 70, quan Dolors, una barcelonina premenopusica es queda embarassada del seu primer i únic fill.

El protagonista és Tristany, que dona títol a la novella, i que no vol ser una referncia a l'pera de Wagner, a la qual sí que fa allusió l'escriptora a la novella.

ESCRIURE ÉS OMPLIR QUILMETRES DE BUIT

"Jo no em dedico a aix", ha dit d'entrada l'escriptora, per qui escriure és omplir els quilmetres de buit que queden entre la seva feina a Barcelona i el seu habitatge a Tarragona, que recorre diriament amb tren.

Per aix, el llibre ha estat escrit en un 99,4% a Renfe, en un trajecte que dedica molt a escriure i a llegir autors amb referncies al final del llibre, a autors que l'han influenciat "per bé i per malament".

En aquest sentit, fa allusió a escriptors com Roald Dhal, Natalia Ginzburg i el seu assaig 'Mi oficio', que subscriu íntegrament, així com Michel Houellebecq, qui li provoca, en general, una sensació de buit amb les seves novelles.

Tant l'editor com el llibreter, que la tarda d'aquest dimecres acollir a Girona la presentació de la novella, han destacat el sentit de l'observació fora de la comuna i la imaginació inusual i poderosa de Monreal, que narra amb estil explosiu l'absurd de les relacions humanes.

El llibre, que va comenar a escriure a l'abril del 2013 i va reprendre finalment a mitjan 2016 per diferents pauses, va ser escrit amb música de fons, per la qual cosa 'Tristany' compta amb una llista de reproducció a la xarxa Spotify.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés