Actualitzat 5/11/2019 15:38:17 +00:00 CET

Anna Caballé, Premi Nacional d'Espanya 2019 per l'obra 'Concepción Arenal, la caminante y su sombra'

La filóloga Anna Caballé.
NORA PORTA CABALLÉ - Archivo

MADRID, 5 Nov. (EUROPA PRESS) -

Anna Caballé ha estat guardonada amb el Premi Nacional d'Història d'Espanya 2019 per la seva obra 'Concepción Arenal, la caminante y su sombra', concedit pel Ministeri de Cultura i Esport, està dotat amb 20.000 euros.

Tal com informa el ministeri, el jurat ha triat aquesta obra "perquè reuneix tots els requisits d'excel·lència en una obra d'història: novetat historiogràfica i metodològica, pluralitat de fonts i un plantejament científic i rigorós de l'estudi biogràfic sobre un personatge encara no prou conegut però important en la història d'Espanya".

Ana María Caballé Masforroll (Hospitalet de Llobregat, 1954) és professora titular de Literatura Espanyola a la Universitat de Barcelona, i autora de més d'una dotzena d'obres vinculades a la seva especialitat, l'anàlisi de la literatura autobiogràfica i d'un centenar d'articles en revistes especialitzades i obres col·lectives.

Entre els seus títols figuren: 'Vida y obra de Paulino Masip' (1998); 'Narcisos de tinta. Ensayos sobre literatura autibiográfica en lengua castellana' (1995); 'Francisco Umbral. El frío de una vida' (2004); 'La vida escrita por las mujeres, 4 vols.' (2003, 2004); 'Carlos Castilla del Pino: Cinco conversaciones sobre la psiquiatría, la felicidad, la memoria, los libros' (2005); 'Una breve historia de la misoginia' (2006); 'Carmen Laforet, una mujer en fuga', en col·laboració amb Israel Rolón, Premi Gaziel de Memòries el 2009; 'El feminismo en España. La larga conquista de un derecho' (2013); 'Por qué España? Memories del hispanismo estadounidense', en col·laboració amb Randolph Pope (2014); o, 'Pasé la mañana escribiendo, poéticas del diarismo español' Premi Manuel Alvar d'Estudis Humanístics 2015.

Ha estat professora visitant de les universitats Wszechnica Polska (Varsòvia), University of Virginia (els Estats Units) i Pontifícia Universidade do Rio Gran do Sul (PUCRS, Brasil). També va ser editora de la revista 'Memoria: Revista de Estudios Biográficos' entre 1996 i 2007, publicada pel Servei de Publicacions de la Universitat de Barcelona. Actualment és la presidenta de l'associació Clásicas y Modernas.

El jurat que ha proposat el guardó l'ha presidit Carlos Alberdi Alonso, director del Gabinet del Ministre de Cultura i Esport i com a vicepresidenta Begoña Cerro Prada, sotsdirectora general de Promoció del Llibre, la Lectura i les Lletres Espanyoles. Han actuat com a vocals: Francisco Javier Puerto Sarmiento, per la Real Acadèmia de la Història; Esperanza Navarrete Martínez, per la Real Acadèmia de Belles arts de San Fernando; Pedro Cerezo Galán, per la Real Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques; Isabel Martínez Navas, per la Real Acadèmia de Jurisprudència i Legislació; i Roberto Fernández Díaz, per la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE).

Així mateix, han format part María del Carmen del Riego de Lucas, per la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE); María Dolores Elizalde Pérez-Grueso, per l'Institut d'Història del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC); Teresa María Ortega López, per l'Associació d'Història Contemporània (AHC) de la Universitat Autònoma de Madrid; Manuel Peña Díaz, pel Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals (CEPC); i Gloria Ángeles Franco Rubio, per l'Institut d'Investigacions Feministes de la Universitat Complutense de Madrid.