Publicat 30/6/2020 20:32:47 +02:00CET

Andorra treballa perquè la Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i Govern sigui presencial

Los ministros de Presidencia, Economía y Empresa, Jordi Gallardo, y el ministro de Salud, Joan Martínez Benazet, acompañados de sus respectivos secretarios de Estado.
S.F.G.A / JAVILADOT

La comunitat iberoamericana intercanvia experiències en la gestió del Covid-19

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 30 juny (EUROPA PRESS) -

Andorra segueix negociant amb la comunitat iberoamericana que la Cimera de caps d'Estat i de Govern pugui celebrar-se de forma presencial la propera primavera al país, ha explicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

"Intentarem esgotar totes les possibilitats perquè pugui fer-se presencial, sempre que tinguem les garanties sanitàries que ens ho permetin fer", ha explicat als mitjans, en el marc de la reunió d'alt nivell sobre ciència, tecnologia i innovació contra el coronavirus que s'ha celebrat aquest dimarts de forma telemàtica a Andorra.

Una altra condició perquè es pugui celebrar presencialment és l'acord de la comunitat, i especialment del país successor en l'organització de la cimera 2021-2022, la República Dominicana.

Gallardo ha defensat que "la repercussió que sempre s'ha cercat en aquest projecte és que hi hagi una tornada quant a visibilitat de país i una tornada econòmica, i això sens dubte ho dóna més una trobada presencial que no una de telemàtica".

Segons ell, encara hi ha temps: "Intentarem trobar la millor decisió, la més equilibrada, la que tingui menys risc i la que tingui una repercussió més important per a Andorra".

Igualment, Gallardo ha defensat que l'interès de la sanitat passarà per davant dels econòmics, i ha destacat, "sobretot", que República Dominicana agafa el relleu en la secretaria Pro tempore l'any que ve, la qual cosa podria condicionar l'organització de la cimera a Andorra.

EXPERIÈNCIES EN LA LLUITA CONTRA EL COVID-19

La reunió extraordinària d'alt nivell de ciència, tecnologia i innovació contra la crisi del coronavirus d'aquest dimarts ha despertat l'interès de la comunitat iberoamericana, ha assenyalat Gallardo: "Ha tingut molt bon acolliment".

En ella, les autoritats han exposat com cada país, en funció de les seves possibilitats, ha posat la innovació i la tecnologia "al servei de la lluita contra el Covid-19", ha explicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa andorrà.

En aquest punt, Andorra ha compartit "els errors que s'han pogut cometre i allò que ha funcionat", ha dit Gallardo.

Per la seva banda, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que el doble cribatge massiu a la població fet a Andorra ha aportat coneixement sobre la malaltia.

"També ens ha permès netejar més nostra societat", en permetre confinar portadors asimptomàtics del coronavirus, i evitar així nous contagis, ha destacat.

PLANES DE CONTINGÈNCIA

Martínez Benazet ha avançat que estan treballant i preparant "plans de contingència transversals" per evitar un nou confinament generalitzat en el futur.

El titular de Salut ha insistit que l'estratègia ara passa per detectar ràpidament els possibles nous casos, amb el cribatge massiu amb TMA --similar a la PCR però més sensible, segons ha recordat Martínez Benazet--.

A aquesta eina s'afegirà la utilització voluntària d'una aplicació mòbil, encara per determinar, que permeti detectar els contactes.

Contador