Publicat 20/11/2019 19:50CET

Andorra reemborsar al 100% les despeses de desplaament dels seus pacients

El ministre de Salut, Joan Martínez, en roda de premsa aquest dimecres.
SFG

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 20 nov. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra ha aprovat la modificació del Reglament regulador de les prestacions de reemborsament de les despeses de desplaament i allotjament per realitzar els tractaments i proves diagnstiques que no es poden realitzar a Andorra, per actualitzar les tarifes i que el reemborsament sigui del 100%.

Així ho ha exposat el ministre de Salut, Joan Martínez, durant la compareixena convocada per explicar els acords presos pel Consell de Ministres celebrat aquest dimecres.

Martínez ha explicat que, a més de retornar el 100% de la despesa per al pacient, també es cobrir per a l'acompanyant quan es requereixi, si el malalt est ingressat.

Un altre canvi introdut és que no ser necessari presentar les factures per cobrir les dietes i altres despeses complementries i s'estableix una tarifa genrica, de 15 euros diaris.

Així mateix, s'ha aprovat incorporar el servei de taxi individual per a aquells pacients de cncer que s'han de desplaar diriament fora d'Andorra per realitzar les sessions de radioterpia, adaptat als horaris del tractament i tornant a acabar la sessió.

Fins ara el servei era compartit i els pacients s'havien d'esperar abans o després de rebre el seu tractament fins que els altres l'haguessin rebut per tornar.

Per a aquest nou servei individualitzat s'ha previst una partida d'uns 200.000 euros, segons ha explicat el ministre de Salut, encara que es preveu que sigui menor pels canvis que s'estan realitzant a nivell de tractaments de radioterpia, que afavoreixen la reducció de les sessions.

La modificació del reglament entrar en vigor el dia 2 de gener del 2020.

MICROPIGMENTACIÓ DE LA RECONSTRUCCIÓ MAMRIA

El Govern d'Andorra també ha aprovat un decret per finanar la micropigmentació mamria en aquelles persones que han patit "el drama" d'un cncer de mama i una mastectomia, ha explicat Martínez.

L'Executiu ha valorat la "rellevncia de la micropigmentació en la recuperació psicoemocional de la malaltia" i entén que és un procediment que ha de comptar amb finanament públic.

Ser directament el ministeri de Salut qui pagar el servei de micropigmentación de l'aurola mamria i del mugró, amb un mxim de 220 euros per mama o de 380 euros per les dues, quan es presenti la recepta d'un metge especialista en cirurgia, oncologia o ginecologia i la factura del centre.

REGISTRE D'ANIMALS DE COMPANYIA MÉS GIL

D'altra banda, el Consell de Ministres també ha acordat posar en marxa un nou sistema d'informació per a la gestió del Registre d'Animals de Companyia, que s'encaixa en el marc normatiu de la Unió Europea en qüestions d'identificació, normes zoosanitries i el moviment no comercial d'aquests animals.

El nou sistema permetr establir el vincle entre l'animal i la persona propietria i es declara responsable amb carcter general administratius i legals, ha explicat el director del departament d'Agricultura, Josep Casals.

La novetat radica en l'adhesió als metabuscadors especialitzats en els registres d'animals de companyia d'altres pasos per facilitar la identificació del propietari dels animals que es puguin extraviar o abandonar tant dins com fos del territori andorr.

A més, agilita els trmits de vigilncia de salut animal, el control dels potencialment perillosos i facilita també la gestió administrativa de la recuperació o adopció.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés