Publicat 25/3/2020 19:29:00 +01:00CET

Andorra prorroga les mesures excepcionals per l'emergència del coronavirus

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, aquest dimecres compareixent des de l'aïllament al seu domicili
SFG

Comptabilitza 188 positius, tres dels quals ja han rebut l'alta i dos han mort

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 25 mar� (EUROPA PRESS) -

El Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) publica aquest dimecres un decret d'actualització i pròrroga de les mesures excepcionals per la situació d'emergència sanitària causada pel nou coronavirus SARS-CoV-2.

El decret, que entra en vigor aquest mateix dimecres, preveu la vigència de totes les mesures adoptades "fins que el Govern acordi deixar-les sense efecte".

El decret es va adoptar ja dilluns passat i justifica la pròrroga per "l'evolució ràpida i agreujant de l'emergència sanitària actual", i es reagrupen les diferents mesures aprovades, que tenien vigències diferents, i s'estableix una única durada.

El ministre de Salut andorrà, Joan Martínez Benazet, va manifestar el dimarts en la seva compareixença diària d'actualització de la situació d'emergència sanitària generada pel COVID-19 que la situació actual es podria allargar "un mes i mig o més".

De totes maneres, va afirmar que en funció de l'evolució de la pandèmia es podria plantejar reduir les restriccions i permetre, per exemple, sortir per fer esport, sempre respectant les distàncies de seguretat de més d'un metre entre persones.

2 MORTS I 3 ALTES

El ministre de Salut ha informat en la seva compareixença d'aquest dimecres que es comptabilitzaven un total de 188 casos confirmats de coronavirus a Andorra, 183 actius.

Així, tres persones ja han rebut l'alta mentre que dues han mort i s'espera el resultat de les proves analítiques per determinar si una tercera defunció es deu també a una infecció de COVID-19.

Dels casos actius, hi ha 33 hospitalitzats, sis d'ells en l'unitat de vigilància intensiva (UCI) i amb ventilació mecànica, segons ha explicat Martínez Benazet, que ha concretat que totes estan estables "i sense cap empitjorament" en les últimes hores.

En la UCI hi ha altres tres pacients amb ventilació mecànica dels quals se sospita que puguin estar infectats pel coronavirus, i el ministre ha recordat que el sistema sanitari "encara té marge" perquè es pot arribar als 20 llits amb ventilació.

Altres 9 positius són residents del centre sociosanitari El Cedre, on hi ha 14 pacients malalts més a l'espera que arribi el diagnòstic en les properes hores.

DECRET DE MESURES EN L'ÀMBIT SOCIOSANITARI

Alguns residents d'aquest centre sociosanitari ja van ser traslladats a un hotel, amb atenció sanitària, quan es va detectar que hi havia un focus d'infecció; aquest dimecres s'ha publicat en un BOPA extra el decret que cobreix l'estratègia de dividir els residents per dificultar el contagi.

Així mateix, el decret preveu que els recursos humans sanitaris dels centres sociosanitaris del país podran ser requerits pel Govern em un altre lloc de treball, segons les necessitats.

Contador