Publicat 05/11/2020 21:02CET

Andorra presenta l'Estratègia energètica per aconseguir l'objectiu de neutralitat de carboni

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director de l'Oficina d'Energia i de Canvi Climàtic, Carles Miquel.
SFG

   El full de ruta estableix cinc programes i 17 activitats concretes per reduir emissions

   ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 5 nov. (EUROPA PRESS) -

   El Govern d'Andorra ha presentat l'Estratègia energètica nacional i de lluita contra el canvi climàtic, que s'aprovarà pròximament, amb l'objectiu d'aconseguir la neutralitat de carboni pel 2050.

   Es tracta d'un full de ruta que "cerca planificar, coordinar i racionalitzar les accions i les mesures per complir els compromisos internacionals de neutralitat carboni en 2050", ha dit el Govern en un comunicat emès aquest dijous.

   Així mateix, l'Estratègia permet "definir de manera clara i concisa quines seran les eines que s'utilitzaran per complir amb els objectius marcats a la Llei de transició energètica i del canvi climàtic (Litecc)".

   Segons ha posat de manifest la nota de premsa, a Andorra hi ha "tres elements clars com a principals emissors de gasos d'efecte hivernacle: la mobilitat, la calefacció i l'edificació, i l'electricitat".

   És en aquest context, "i amb la voluntat de reduir de manera progressiva aquestes emissions", que s'ha dissenyat l'Estratègia energètica nacional i de lluita contra el canvi climàtic, afirma el comunicat de l'Executiu.

CINC PROGRAMES

   L'Estratègia s'estructura en cinc programes: de descarbonització, d'adaptació al canvi climàtic i augment de la resiliència, del mercat nacional de crèdit de carboni i altres eines fiscals, de transició social, i d'innovació, investigació i observació sistemàtica.

   D'aquesta manera, el comunicat detalla que aquests programes es divideixen al seu torn en un total de 17 activitats concretes; el director de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, ha destacat les que potencien la producció nacional d'energia de fonts renovables, les que dirigeixen el país cap a una economia circular i les que aposten per les tecnologies innovadores.

   Miquel també ha assenyalat que les accions que estan relacionades amb la transició social són "un element clau" per aconseguir els objectius marcats en l'Estratègia.

   "És necessari augmentar el coneixement per part de la ciutadania dels fenòmens climàtics perquè la conscienciació de la població assegura l'evolució i la implantació de les mesures per pal·liar els efectes del canvi climàtic", ha manifestat Miquel.

ESTRATÈGIA "AMBICIOSA"

   "Ens tornem a posar davant de la lluita contra el canvi climàtic amb una estratègia ambiciosa i treballada de manera transversal", ha afirmat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat andorrana, Sílvia Calvó, segons ha recollit la nota de premsa.

   L'Estratègia ha estat treballada conjuntament pels 25 agents econòmics i socials que configuren la Comissió Nacional de l'Energia i del Canvi Climàtic d'Andorra, ha exposat el comunicat del Govern.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés