Publicat 21/3/2020 14:51:50 +01:00CET

Andorra ordena reubicar residents de centres sociosanitaris en hotels

L'intèrpret del llenguatge dels signes i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la pantalla, a la sala de premsa del Govern durant la compareixença del divendres
GOVERN DE ANDORRA

   Andorra "pot ser mirall" per altres països en la lluita contra el Covid-19

   ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 21 mar� (EUROPA PRESS) -

   El ministre andorrà de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat aquest dissabte que el Govern andorrà ha decidit traslladar alguns dels residents dels centres sociosanitaris i geriàtrics en hotels.

   La mesura cerca "compartimentar al màxim als residents per fer més difícil el contagi", ha explicat Martínez Benazet en la compareixença pública diària que realitza des de casa seva, on es troba en aïllament després de saber que havia estat contacte d'un pacient que va donar positiu per coronavirus.

   El titular de Salut andorrà ha explicat que es tracta d'una estratègia pròpia adoptada veient la situació que travessen els centres sociosanitaris dels països veïns: "Pensem que pot ser útil. Posem les màximes dificultats al virus", ha manifestat.

   S'està parlant amb les famílies per traslladar els residents de major autonomia a centres hotelers, adaptats i atesos per personal sanitari, per reduir el nombre d'usuaris a les residències.

88 POSITIUS CONFIRMATS DES DE L'INICI DE LA PANDÈMIA

   Andorra ja comptabilitza 88 positius des de l'inici de la pandèmia, un d'ells ja va rebre l'alta i s'espera que en les properes hores ho puguin fer tres més, segons ha explicat Martínez Benazet.

   Hi ha 14 pacients ingressats a l'hospital; dos més són usuaris del centre sociosanitari El Cedre i estan ingressats allà, i la resta estan aïllats als seus domicilis.

   Dels que són a l'hospital, dos són a la UCI, estables dins de la gravetat, i del total de positius hi ha una trentena de personal sanitari, als qui se sumen una vintena de contactes.

   Martínez Benazet ha explicat que la corba d'afectats en l'àmbit sanitari "es va aplanant", igual que la d'afectats en general.

ANDORRA, BANC DE PROVES

   El ministre de Salut ha reconegut que Andorra pot servir de "banc de proves" per a moltes coses, per les seves dimensions i característiques demogràfiques, i també per conèixer l'evolució del coronavirus i l'efectivitat de mesures i tractaments, tal com han apuntat alguns experts.

   Ha dit que Andorra "pot ser mirall" per a altres llocs en les qüestions mèdiques, però també en les econòmiques.

   Martínez Benazet considera que el fet que Andorra aparegui en el mapa d'afectació del coronavirus com el tercer país amb més positius proporcionalment a la població es deu al fet que s'ha arribat "més a baix en la població afectada", que s'han fet més analítiques.

   Si es calcula que en general es coneix un 20% de la població infectada, les dimensions d'Andorra han permès arribar més a la base i detectar més positius que en altres països, com demostra el fet que en taxa de mortalitat del Covid-19 al país "baixa molts graons" en el rànquing, ha explicat el ministre.

   Sobre l'assaig clínic anunciat en la compareixença del divendres, Martínez Benazet ha explicat que ho està dissenyant un equip d'experts de medicina interna del país juntament amb el doctor Oriol Mitjà.

   Ha explicat que tindrà algunes similituds amb el que es realitza a Catalunya, però que s'adaptarà a les característiques d'Andorra i serà aquest equip qui defineixi la població diana de l'estudi i a qui se subministra el tractament profilàctic.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés