Publicat 06/09/2021 16:48CET

Andorra obligarà a formar-se els propietaris de gossos de races perilloses

El cap del Cos de Banders, Ferran Teixidó
GOVERN SFG

Els cans hauran d'anar amb corretges de màxim 1,5 metres i dur morrió

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 6 set. (EUROPA PRESS) -

Andorra obligarà els propietaris de gossos de races considerades perilloses o potencialment perilloses a fer una formació prèvia, segons ha explicat el Govern en un comunicat de premsa.

Es tracta de la principal novetat del nou Reglament sobre la tinença de gossos perillosos i potencialment perillosos que s'ha presentat aquest dilluns i que té per objectiu "continuar incrementant la seguretat i garantir una bona convivència".

Així, abans d'adquirir aquest tipus de cans s'hauran de passar dues formacions, la primera la impartirà un centre d'ensinistrament autoritzat i explicarà el comportament d'aquests gossos.

També, en la primera formació, s'avaluarà l'entorn de la persona que vol adquirir el gos: "entorn familiar, tipus d'habitatge, estil de vida, capacitats, etcètera, a l'efecte de poder generar una reflexió prèvia abans de prendre la decisió", explica el comunicat de l'executiu andorrà.

Un cop superada la primera formació, s'haurà de fer un curs sobre la normativa vigent en matèria de tinença i protecció d'animals de companyia i les obligacions que s'han de respectar.

Aquest curs l'impartirà el Cos de Banders --equivalent als Agents Rurals-- i es farà, com a mínim, un cop per semestre.

Per a cada formació s'haurà de superar una prova d'avaluació per obtenir l'acreditació, que "tan sols s'exigirà als propietaris nous" a partir de l'entrada en vigor del reglament i no afectarà els que ja tenen un gos considerat perillós o potencialment perillós.

Malgrat no ser retroactiu, sí que hauran de superar la formació els propietaris que no compleixin amb la normativa o que els seus gossos passin a ser considerats perillosos per comportaments agressius.

DIFERENCIACIÓ ENTRE PERILLÓS I POTENCIALMENT PERILLÓS

Una altra novetat que introdueix la norma és la diferenciació entre gos potencialment perillós i gos perillós.

Els primers són els de pura raça o creuats d'Akita americà; Bullmastiff; Dòberman; Dog argentí; Dog de Bordeus; Fila brasiler; Mastí napolità; Pit bull terrier americà; Gos de presa canari; Rottweiler; Terrier de Staffordshire americà; Bull terrier de Staffordshire; Buldog americà; Akita inu i Tosa inu.

Es consideraran gossos perillosos els que, sense ser de cap de les races descrites ni creuats, "mostrin un comportament agressiu o mosseguin una persona o animal que es comporta pacíficament i causin una lesió que comporta una intervenció mèdica o veterinària", explica el Govern.

El text també amplia les mesures de seguretat a la via pública, espais públics i zones comunes: els gossos perillosos o potencialment perillosos hauran d'anar lligats amb corretja no extensible de màxim 1,5 metres i dur morrió.

Els menors de 18 anys no podran treure a passejar sols aquests tipus de gossos i queda prohibit que una mateixa persona condueixi alhora més d'un animal.

Així mateix, s'estableix l'obligatorietat de castrar o esterilitzar els cadells d'aquestes races i creuats en el termini màxim del primer any d'edat i queden prohibides la reproducció i la cria de cadells de les races considerades potencialment perilloses, a més del seu encreuament amb gossos de qualsevol altra raça.

Finalment, com ja s'establia en la norma anterior, s'ha de ser major d'edat, no estar en situació de tenir legalment modificada la capacitat, no haver estat sancionat per infraccions en relació amb la tinença de gossos, tenir una companyia d'assegurances contractada per cobrir la responsabilitat civil i disposar de documentació que acrediti que s'ha superat amb èxit la formació obligatòria.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés