Publicat 19/11/2019 17:23:19 +01:00CET

Andorra modifica les fases d'alerta de neu a les carreteres per millorar-ne la seguretat

El director adjunt de la Policia, Bruno Lasne, i el director de Mobilitat, Jaume Bonell (al mig i a la dreta de la taula respectivament), en la presentació d'aquest dimarts.
SFG

ESCALDES-ENGORDANY (ANDORRA), 19 nov. (EUROPA PRESS) -

Les noves fases d'alerta de neu a les carreteres andorranes han entrat en vigor aquest dimarts amb l'objectiu de millorar la seguretat vial, ha explicat el director del Departament de Mobilitat, Jaume Bonell, en la presentació del dispositiu especial de trànsit per a aquest hivern.

El principal canvi és la supressió de la fase verda --que no implicava cap afectació-- i es crea la taronja, en la qual es limita la velocitat màxima als 50 quilòmetres per hora i fa obligatori l'ús de cadenes per a tots els vehicles de més de 3.500 quilos.

Les noves fases de "colors de la neu", com es coneixen a Andorra, ara són les següents: groga quan hi ha neu a la carretera; taronja, per a carretera perillosa i gel a la calçada; vermella per carreteres en condicions molt adverses, i la fase negra per a carretera intransitable.

En la fase groga es requereixen pneumàtics d'hivern o cadenes per circular i es limita la velocitat màxima a 60 quilòmetres per hora, una velocitat que es redueix fins als 50 en la següent fase, la taronja, que obliga a portar cadenes als vehicles de més de 3.500 quilos.

La fase vermella és "preapocalíptica i la fase negra és l'apocalipsi total", ha exposat Bonell, i calen cadenes per a tots els vehicles, es prohibeix la circulació als transports de mercaderies de més de 19.000 quilos i la velocitat màxima permesa serà de 30 quilòmetres per hora per a la primera, i es prohibeix la circulació de tots els vehicles en el cas de la segona.

Els tècnics del servei de Conservació i Explotació de Carreteres (Coex) tindran la capacitat d'activar i desactivar les diferents fases dels "colors de la neu", i així s'evitaran interpretacions diferents de la policia, Coex o altres agents implicats.

Es tracta d'una actualització que recull "la problemàtica amb la qual es van trobar els cossos de seguretat i el Coex l'hivern passat", ha explicat el director de Mobilitat, que ha recordat que la fase vermella només es va activar durant un període d'una hora en tres trams molt concrets de la xarxa viària, amb molt desnivell.

Bonell ha dit que el 2018 es va dictaminar "tolerància zero" amb aquells conductors que no complissin la normativa referent a la viabilitat hivernal, per la qual els vehicles estan obligats a portar equipaments especials --cadenes o pneumàtics d'hivern-- des de l'1 de novembre fins al 15 de maig.

Les multes per incompliment són de 180 euros per als turismes i de 500 euros per als camions, ha recordat el director de Mobilitat.

43.000 VEHICLES PER AL PONT DE LA CONSTITUCIÓ

En la presentació del dispositiu especial de trànsit d'hivern d'aquest dimarts també s'ha presentat la previsió d'entrades de vehicles per a les properes dates festives.

S'espera que per al pont de la Constitució espanyola i la Puríssima, del 6 al 8 de desembre, entrin 32.000 vehicles per la frontera hispanoandorrana i 11.000 per la francoandorrana.

Per a l'època nadalenca, del 23 de desembre al 6 de gener, s'espera una entrada total de 159.000 vehicles, 110.000 dels quals accedirien al Principat per la frontera espanyola.