Publicat 28/11/2019 20:42CET

Andorra atendr a les dones que vulguin avortar al Servei de Salut Sexual i Reproductiva

Els secretaris d'Estat Marc Pons, Helena Mas i Teresa Mil durant la presentació del Servei de Salut Sexual i Reproductiva
EUROPA PRESS

Era una promesa electoral del partit majoritari en resposta a les demandes de despenalització

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA) 28 (EUROPA PRESS)

El Govern d'Andorra ha presentat aquest dijous el Servei de Salut Sexual i Reproductiva, un projecte que s'ha treballat des de les secretaries d'Estat de Salut; Assumptes Socials, Habitatge i Joventut; i d'Igualtat i Participació Ciutadana, i que entrar en funcionament durant el primer trimestre del 2020.

Aquest servei tindr, entre d'altres, la missió d'atendre a aquelles dones que vulguin interrompre l'embars i donar-los informació i assessorament en l'mbit mdic, aspectes legals o atenció psicolgica.

A Andorra, l'avortament est penalitzat en tots els supsits, fins i tot en cas de violació, de malformació greu del fetus o de risc per a la vida de la mare i/o el fetus, i el debat per despenalitzar-lo est marcat pel fet que un dels copríncipes és l'arquebisbe d'Urgell (Lleida), que com a representant de l'Església defensa el dret de la vida en totes les seves etapes i rebutja la despenalització de l'avortament.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha expressat en més d'una ocasió que est "plenament comproms amb els drets de les dones i també en la defensa del rgim institucional", i al programa electoral incorporava la creació d'aquest servei en resposta a les demandes de despenalització.

El servei, presentat aquest dijous, "informar a la població en general, especialment a les dones i el seu entorn, sobre la salut sexual i reproductiva en tota l'etapa frtil, incloent qüestions relacionades amb l'embars o la seva interrupció", ha exposat el Govern en un comunicat.

Aquest servei es trobar al Centre d'Atenció Primria (CAP) de Santa Coloma i alhora oferir una atenció itinerant en els diferents CAP del país per així "arribar a tots els requeriments en tot el territori".

Les persones que es dirigeixin a aquest servei seran ateses per un equip de professionals sanitaris especialitzats en salut sexual i reproductiva, i "derivessin, si és necessari, a especialistes en l'mbit mdic, aspectes legals o atenció psicolgica vinculats a aquest servei", explica el comunicat del Govern andorr.

En relació amb els requeriments d'informació relacionats amb l'avortament, l'actuació dels professionals seguir un protocol definit que s'iniciar amb la demanda per part de la usuria, seguida d'una entrevista, amb l'objectiu de poder donar una informació "ajustada als requeriments de cada persona i s'oferir informació individualitzada atenent a totes les edats i casuístiques".

L'atenció del Servei de Salut Sexual i Reproductiva també tindr l'opció telemtica, per a les seves etapes més inicials i bsiques, a través d'una consulta telefnica o mitjanant correu electrnic.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés