Publicat 28/11/2019 20:42:05 +01:00CET

Andorra atendrà a les dones que vulguin avortar al Servei de Salut Sexual i Reproductiva

Els secretaris d'Estat Marc Pons, Helena Mas i Teresa Milà durant la presentació del Servei de Salut Sexual i Reproductiva
EUROPA PRESS

Era una promesa electoral del partit majoritari en resposta a les demandes de despenalització

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA) 28 (EUROPA PRESS)

El Govern d'Andorra ha presentat aquest dijous el Servei de Salut Sexual i Reproductiva, un projecte que s'ha treballat des de les secretaries d'Estat de Salut; Assumptes Socials, Habitatge i Joventut; i d'Igualtat i Participació Ciutadana, i que entrarà en funcionament durant el primer trimestre del 2020.

Aquest servei tindrà, entre d'altres, la missió d'atendre a aquelles dones que vulguin interrompre l'embaràs i donar-los informació i assessorament en l'àmbit mèdic, aspectes legals o atenció psicològica.

A Andorra, l'avortament està penalitzat en tots els supòsits, fins i tot en cas de violació, de malformació greu del fetus o de risc per a la vida de la mare i/o el fetus, i el debat per despenalitzar-lo està marcat pel fet que un dels copríncipes és l'arquebisbe d'Urgell (Lleida), que com a representant de l'Església defensa el dret de la vida en totes les seves etapes i rebutja la despenalització de l'avortament.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha expressat en més d'una ocasió que està "plenament compromès amb els drets de les dones i també en la defensa del règim institucional", i al programa electoral incorporava la creació d'aquest servei en resposta a les demandes de despenalització.

El servei, presentat aquest dijous, "informarà a la població en general, especialment a les dones i el seu entorn, sobre la salut sexual i reproductiva en tota l'etapa fèrtil, incloent qüestions relacionades amb l'embaràs o la seva interrupció", ha exposat el Govern en un comunicat.

Aquest servei es trobarà al Centre d'Atenció Primària (CAP) de Santa Coloma i alhora oferirà una atenció itinerant en els diferents CAP del país per així "arribar a tots els requeriments en tot el territori".

Les persones que es dirigeixin a aquest servei seran ateses per un equip de professionals sanitaris especialitzats en salut sexual i reproductiva, i "derivessin, si és necessari, a especialistes en l'àmbit mèdic, aspectes legals o atenció psicològica vinculats a aquest servei", explica el comunicat del Govern andorrà.

En relació amb els requeriments d'informació relacionats amb l'avortament, l'actuació dels professionals seguirà un protocol definit que s'iniciarà amb la demanda per part de la usuària, seguida d'una entrevista, amb l'objectiu de poder donar una informació "ajustada als requeriments de cada persona i s'oferirà informació individualitzada atenent a totes les edats i casuístiques".

L'atenció del Servei de Salut Sexual i Reproductiva també tindrà l'opció telemàtica, per a les seves etapes més inicials i bàsiques, a través d'una consulta telefònica o mitjançant correu electrònic.