Publicat 27/10/2014 17:25

Anagrama reedita l'obra mestra de Román Gubern,'Historia del cinema'

Román Gubern con su editor en la presentación de 'Historia del cine'
EUROPA PRESS

"L'era del cinema ha passat", ha afirmat sobre l'ecosistema audiovisual interactiu actual

BARCELONA, 27 oct. (EUROPA PRESS) -

L'editorial Anagrama ha reeditat la 'Historia del cine', de l'escriptor i historiador Román Gubern, una "obra mestra" que es trobava esgotada a les llibreries i torna en format compacte i amb una tirada de 3.500 exemplars, segons ha anunciat l'editor Jorge Herralde.

Es tracta d'una relat cronològic de la història del cinema des del seu naixement, que Gubern va publicar per primera vegada el 1969 com encàrrec de la desapareguda editorial Danae, dedicada a la divulgació cultural, i que ha anat actualitzant amb afegits al llarg dels anys.

Per a aquesta última edició, Gubern ha rellegit el volum al complet, fent "correccions mínimes, d'algun adjectiu i algun nom escrit malament", però sense tocar res de fons, d'acord amb la versió de 2001 --que incloïa l'últim afegit, l'epíleg fet el 1995 amb motiu del centenari del cinema--.

L'historiador l'ha qualificat com "la més longeva història del cinema publicada en el món", les successives versions i traduccions de la qual l'han convertit en referents clàssics sobre aquesta matèria.

Fins i tot ha confessat haver rebutjat en la seva joventut una oferta de traduir a l'anglès aquesta obra per als Estats Units, on no disposaven d'un compendi semblant, i que ha qualificat com la seva "ficada de pota" més gran.

L'autor s'ha definit com un nen de la Guerra Civil, que va viure una tristíssima postguerra i ha admès que va trobar una consolació al cinema: "Un refugi del món sòrdid i sinistre format per cures, militars, falangistes i mutilats de guerra".

Els seus inicis professionals van estar a la direcció d'un cinefòrum de la universitat, època en la qual va col·laborar al "cinema militant vermell".

EL NOU ECOSISTEMA INTERACTIU

"L'era del cinema ha passat" ha afirmat contundent sobre la situació actual del setè art, en què ha destacat que tot i que algunes capitals de província espanyoles no tenen cinema, els seus habitants veuen més pel·lícules que quan hi havia una sala pública.

"Vivim en un ecosistema audiovisual interactiu, amb permanents contaminacions i hibridacions", ha defensat Gubern, que veu els videojocs com el mitjà més rendible per permetre traspassar la pantalla i interactuar.

A l'àmbit digital, Gubern s'ha mostrat reticent amb el salt de molts superherois a la gran pantalla que, segons la seva opinió, emulaven les obres de l'escultor Miguel Ángel quan apareixien volant a les vinyetes, però es perd a les seves representacions en moviment.

"King Kong té un valor poètic molt superior a aquestes fatxenderies d'herois voladors", ha manifestat.

Així i tot, ha acceptat qualificar el cinema digital com un progrés, amb la reserva que "quan tot és possible, ja res produeix sorpresa", ha sentenciat.

També ha defensat que el cinema espanyol està ara "molt penalitzat per part de l'estat", tot i que ha assegurat trobar pel·lícules excel·lents com 'La isla mínima' (2014), del director Alberto Rodríguez.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés