Publicat 10/5/2020 10:52:17 +02:00CET

Anagrama factura al març-abril un 50% menys però l'acumulat "contraresta"

La directora editorial d'Anagrama, Silvia Sesé
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

   "L'estiu pinta bé però no sé si és més un desig que una realitat"

   BARCELONA, 10 maig (EUROPA PRESS) -

   L'editorial barcelonina Anagrama ha facturat al març i a l'abril un 50% menys de mitjana per la crisi sanitària del coronavirus, però la seva directora editorial, Silvia Sesé, ha destacat que l'acumulat des de gener "contraresta".

   En una entrevista d'Europa Press, Sesé ha explicat que aquest acumulat des de gener fa que, en el primer quadrimestre de 2020, el segell hagi registrat en total una caiguda del 20% de la facturació.

   En aquest escenari, l'editorial preveia inicialment una caiguda anual del 60%, però celebra que les dades "seran millors, sense una caiguda tan gran".

   El confinament ha motivat que alguns títols de març quedin ajornats, i aniran sortint aquest maig, i a més caldrà "reprogramar" la resta de mesos.

PUBLICARAN ELS SEUS PREMIS

   Sesé ha assenyalat que l'editorial calcula publicar un 20% menys del que tenia previst aquest any, uns títols que es mouran al proper any; no obstant això, tots els premis de l'editorial.

   Respecte al sentir dels autors, ha assegurat que "tothom està preocupat i lògicament concernit a tot arreu", amb escriptors internacionals que han vist retards en les publicacions, però regna una percepció d'absoluta comprensió entre ells.

   Sobre les previsions dels propers mesos, Sesé ha dit: "L'estiu pinta bé, però no sé si és més un desig que una realitat".

AUGURA UN BON ESTIU

   "Creiem que pot ser un estiu bo quant a facturació: la gent també té ganes de llegir", ha afegit sobre la base de dades a Alemanya, on les llibreries obertes han registrat facturacions superiors a les d'altres anys, amb xifres esperançadores, segons Sesé, encara que assumeix que Espanya no és Alemanya.

   Ha destacat que les llibreries en tenen moltes ganes i que hi ha hagut molt suport dels lectors forts amb compres ajornades: "Te n'adones fins a quin punt són importants per a la cadena".

ASSAJOS SOBRE EL CORONAVIRUS

   Sobre el vessant analític i creatiu de la pandèmia, ha remarcat que "aquests dies ja han arribat alguns assajos" sobre el coronavirus: alguns tracten en exclusiva diferents aspectes d'aquesta crisi, però afegeixen reflexions sobre aquesta crisi en concret, i uns altres inclouen reflexions més àmplies de tipus filosòfic i polític.

LA FICCIÓ

   "Quant a la ficció, ja veurem. També és un camp en el qual es necessita més temps", ha destacat Sesé, que considera normal que aquest episodi deixarà petjada creativa en els autors, per la qual cosa suposa una crisi com aquesta en el terreny econòmic, polític, digital, de llibertats, de vivència del cos, de mirada al futur, i de sobreexplotació, unes artistes que els autors hauran de cercar com emmarcar en els seus propis temes.

   I aquesta setmana, Anagrama ha llançat en versió digital el quadern 'Pandèmia', de Slavoj Zizek, en una reflexió d'urgència sobre la crisi sanitària i la seva relació amb la política, l'economia, la por i les llibertats.

DIGITAL I PAPER

   Excepte aquest cas "circumstancial" i específic, l'editorial mantindrà la seva aposta de publicar tant en digital com en paper sense canviar la seva estratègia.

   "No ens plantegem que cap de les novetats que comencem a publicar a la fi de maig surtin en ebook i no en paper, sense que això signifiqui que no estem oberts a explorar totes les possibilitats dels diferents formats d'edició", ha dit.