Publicat 14/04/2015 14:44

La UB produirà una vacuna contra el VIH per a un assaig clínic liderat pel Clínic

La UB, primera acreditada para producir fármacos con el virus del sida
EUROPA PRESS

Es preveu aconseguir la "curació funcional" dels pacients infectats

BARCELONA, 14 abr. (EUROPA PRESS) -

La Unitat de Recerca i Desenvolupament del Programa de Teràpia Cel·lular de la Universitat de Barcelona (UB) produirà una vacuna cel·lular contra el VIH per a un assaig clínic de fase II liderat per l'Hospital Clínic de Barcelona, segons ha revelat aquest dilluns en roda de premsa el vicerector del centre universitari, Jordi Alberch.

El desenvolupament serà possible després que la UB s'hagi convertit en el primer centre de l'Estat acreditat per l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris per produir fàrmacs de teràpia avançada amb virus del VIH, el coordinador del qual, Josep Maria Canals, ha destacat l'"important avanç" que suposa aquesta distinció.

La nova vacuna es produirà a la sala blanca de la Unitat de Recerca i Desenvolupament, que forma part del Programa de Teràpia Cel·lular de la UB (TCUB), i ha de permetre "la curació funcional" dels pacients ja infectats, ha destacat el consultor sènior del Servei d'Infeccions del Clínic, Felipe García.

Aquesta teràpia és "totalment personalitzada", ja que s'obté a partir de les cèl·lules del propi pacient", i ja ha estat provada en un anterior estudi clínic amb 36 pacients que va permetre demostrar una eficàcia del 94%, ha concretat García, que ha destacat que el 6% restant d'eficàcia es va deure que la vacuna es va injectar sota la pell i no directament als ganglis.

L'assaig clínic que arrencarà el setembre amb 36 pacients del Clínic corregirà aquesta situació ja que s'injectarà la vacuna cel·lular desenvolupada a la UB directament als ganglis de 16 pacients infectats.

Canals ha concretat que la vacuna terapèutica requereix un any de preparació i ha de ser administrada als pacients abans de 30 minuts perquè tingui tota la seva efectivitat, "per la qual cosa la proximitat entre el Clínic i la UB és essencial per no haver de congelar les mostres i poder donar el millor tractament".

"Això suposa un enorme salt qualitatiu des de la investigació bàsica fins a la pràctica clínica", ha celebrat Alberch, que ha assegurat que la vacuna contra el VIH és només la punta de l'iceberg del que es podrà desenvolupar a la UB amb la nova acreditació.

PRODUIR MÉS TERÀPIES

Alberch ha animat els centres i empreses d'investigació a "tenir les instal·lacions de la UB per fer tot el procés de producció" de medicaments de qualsevol de les teràpies avançades actuals, incloent la gènica i la medicina regenerativa.

També ha destacat que l'acreditació "no implica injecció de recursos per part d'administracions ni institucions", tot i que ha recordat que el laboratori, que ha costat un milió d'euros, va poder desenvolupar-se gràcies a la col·laboració de l'Institut Carlos III de Madrid.

TEIXITS I ÒRGANS EN 3D

Canals ha avançat que en la Unitat de Recerca i Desenvolupament del centre ja es treballa en teràpies cel·lulars per a malalties del sistema locomotor i neurodegeneratives, altres vacunes per a malalties dendrítiques i el "desenvolupament de teixits i òrgans en 3D".

Ha concretat que la UB està ultimant un conveni amb l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (Ibec) per potenciar aquest últim aspecte: "L'objectiu és desenvolupar teixits i òrgans 'in vitro' perquè no calgui la donació".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés