Publicat 09/01/2014 14:03

El Síndic de Greuges veu retards injustificats en l'assistència legal de detinguts en comissaries

José María Mena (ACPT) Rafael Ribó (Síndic Greuges) Eva Labarta (ACPT)
EUROPA PRESS

Critica l'"opacitat" dels CIE i la dificultat per investigar presumptes irregularitats

BARCELONA, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha detectat "dilacions injustificades" a facilitar l'assistència d'un advocat als detinguts en les comissaries catalanes, que en algun cas ha superat les 24 hores, i que els arrestats passen un temps excessiu en espera de passar a disposició judicial.

En roda de premsa per presentar l'Informe anual de l'Autoritat catalana per a la prevenció de la tortura (ACPT), amb els membres d'aquesta institució José María Mena i Eva Labarta, Ribó ha opinat aquest dijous que és "inacceptable el llarg període que passa entre la detenció i l'assistència lletrada als detinguts".

Alhora, ha criticat l'"opacitat" del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) barceloní de la Zona Franca, que no els han permès visitar, i ha assegurat que hi ha informacions sobre irregularitats i deficiències que no han pogut ser comprovades per la falta d'accés al centre i perquè s'ha expulsat poc després els testimonis.

Respecte al pas dels detinguts per les comissaries, ha lamentat que la comunicació amb els col·legis d'advocats no sigui immediata i que "passen moltes hores entre la detenció i l'assistència lletrada", una problemàtica que s'agreuja quan qui fa l'arrest és la Policia Local, ha indicat.

El Síndic també assegura que és "un mal crònic" que s'arrossega des de la Transició, i lamenta els retards a passar a disposició judicial als detinguts, pel que reclama que hi hagi una doble conducció als jutjats, mentre que ara només es fa una vegada al dia, de manera que s'allarga de manera innecessària la detenció.

Ribó ha criticat a més "la falta de coordinació en tot el procés entre Mossos i policies locals" i ha dit que s'han d'harmonitzar els protocols de coordinació.

D'altra banda, de l'informe es desprèn que en la gran majoria d'àrees de custòdia de les policies locals "no es reuneixen els mínims necessaris", pel que ha reclamat que es tanquin, i ha puntualitzat que en algunes comissaries ja s'han fet, com en la de Vilanova i la Geltrú (Barcelona).

Aquest any han realitzat 53 visites en comissaries dels Mossos d'Esquadra, policies locals i centres penitenciaris i de menors, "sense avís previ i a qualsevol hora", amb la voluntat de prevenir possibles irregularitats i detectar deficiències, segons Ribó.

Respecte als centres penitenciaris, l'informe constata que s'incompleix el mandat legal del principi d'un intern per cel·la i "la sobreocupació de les cel·les és especialment greu i preocupant en els centres penitenciaris de Dones i Homes de Barcelona", la presó de Wad Ras i la Model.

Alhora, reclamen càmeres de videovigilància en les cel·les de contenció i aïllament, i constaten que en alguns casos "resulta preocupant l'ús que es fa de les contencions físiques".

En el cas dels centres d'internament de menors, l'informe reclama que es garanteixi no superar les ràtios entre interns i educadors i que no s'apliquin sancions que hagin de veure "amb el dret a l'alimentació, a l'educació i a tenir contacte amb la família", després de detectar algun cas puntual.

CRÍTIQUES AL CIE

El Síndic ha reiterat la "falta de transparència del CIE" i ha reprotxat que fa quatre anys que es va aprovar la llei i encara no s'ha desenvolupat el reglament previst sobre el funcionament d'aquests centres malgrat que el ministre de l'Interior, Jorge Fernández, es va comprometre a començament del 2012 a fer-ho de seguida.

Per a ell, hi ha "opacitat quan es denega l'entrada al CIE a organismes reconeguts per llei per fer les visites, com són les ONG" i el mateix Síndic.

Alhora, ha criticat que, quan reben informacions de presumptes irregularitats, els seus informants siguin expulsats poc després, el que dificulta la investigació, pel que ha demanat a les autoritats competents que en cas de denúncia es paralitzin les expulsions.

Tot i això, no ha pogut comprovar si aquestes expulsions es realitzen segons el calendari previst o si són fruit d'una voluntat d'evitar la investigació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés