Actualitzat 2/5/2009 12:42:44 +00:00 CET

AMP.- Sanitat firma amb Roche un acord per tenir llestos "en un mes" els 10 milions de tractaments de la grip

MADRID, 2 maig (EUROPA PRESS) -

La ministra de Sanitat i Consum, Trinidad Jiménez, va anunciar ahir, al final de la reunió extraordinària del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), que el seu departament va signar un acord amb Roche, el laboratori fabricant de l'antiviral 'Tamiflu', per tenir llestos "en un mes" els 10 milions de tractaments adquirits pel Govern per enfrontar una possible pandèmia de grip.

Així, la companyia començarà a partir d'ara a encapsular, als laboratoris de l'Hospital Militar de Burgos, els vuit milions d'antivirals que el Govern i les comunitats autònomes mantenien guardats en pols per a la seva millor conservació.

"Malgrat que les reserves que tenim en aquest moment per a la situació actual --uns dos milions de tractaments encapsulats i llestos per consumir-- són més que suficients, hem fet un acord amb els laboratoris Roche perquè el tractament que estava en pols i que necessita ser processat per tenir-lo en comprimit, puguem tenir-lo com més aviat possible per a una determinada contingència o una necessitat més gran", va indicar Jiménez, puntualitzant després que esperen tenir llestos tots els tractaments "en el termini d'un mes".

La ministra va assegurar que el 90% d'aquests antivirals estan "en mans de les comunitats autònomes", distribuïts "segons criteris aprovats al Consell Interterritorial" en funció de criteris com el tipus de població i seguint directrius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Només el 10% està em mans de l'Estat.

"Tot està molt pautat, molt pensat. Afortunadament, vam tenir l'experiència de la crisi de la grip aviària per posar en marxa tota una sèrie de mesures que, en aquest moment, l'única cosa que hem fet ha estat actualitzar-les", va delimitar.

D'altra banda, la ministra va anunciar la creació d'una xarxa de centres de referència per analitzar mostres de possibles casos de grip nova a tot Espanya, una iniciativa que busca alliberar de treball l'Institut Carlos III, que actualment i de moment, fins que s'aprovin els nous centres, seguirà encarregant-se en exclusiva d'aquesta tasca.

"Ja hem preguntat a les comunitats autònomes quins dels seus centres de referència podrien tenir la capacitat tècnica i els criteris" per estar preparats "en el cas que sorgissin més casos", va explicar.

Els primers centres candidats a fer anàlisis de possibles casos de grip podrien ser l'Hospital Virgen de las Nieves d'Andalusia, l'Hospital Cliníc de Barcelona i el Centre Regional de la Grip de Castella i Lleó, com van avançar ja els consellers de Salut d'aquestes autonomies.

el més llegit

 1. 1

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 2. 2

  Detingut un veí de Manlleu per un robatori amb força en un habitatge de les Masies de Voltregà

 3. 3

  Detecten un brot de covid-19 a una residència de salut mental de Sant Boi de Lluçanès

 4. 4

  AMPLIACIÓ:Concerts amb aforament de fins a 1.200 persones i reserva prèvia a les Festes de la Tardor de Lleida

 5. 5

  Detectat un brot de coronavirus amb 49 positius en una residència de gent gran de Bellpuig