Publicat 08/06/2015 14:08

Salut detecta diftèria en 8 nens vacunats pròxims a l'encomanat de Girona

Antoni Mateu (secr.Salud Pública) conseller Boi Ruiz
EUROPA PRESS

Demana a cases de colònies i casals de la zona exigir que els nens estiguin vacunats

BARCELONA, 8 juny (EUROPA PRESS) -

Els tècnics de l'Agència de Salut Pública de la Generalitat han detectat el bacteri de la diftèria en vuit nens vacunats pròxims a l'encomanat de sis anys d'Olot (Girona), que segueix estable però molt greu a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

Ho ha revelat aquest dilluns en roda de premsa el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, que ha destacat que els vuit nens "no han desenvolupat la malaltia gràcies al fet que estan vacunats" --a diferència de l'afectat--, però se'ls ha reclòs a casa per evitar que encomanin al 3% de nens de la comarca de la Garrotxa que no ho estan.

"Hem fet frotis a 57 nens pròxims a l'encomanat, i el bacteri està en vuit", segons Ruiz, que ha concretat que aquest dilluns s'ha començat a administrar a aquest grup un tractament amb penicil·lina per eliminar-los la diftèria, que pot romandre fins a mig any a l'organisme.

Tots aquests portadors del bacil havien estat de colònies amb el menor encomanat la setmana passada, junts en "un espai que els nens tenen contactes especialment pròxims, cosa indispensable per a la transmissió del bacteri".

Encara no se sap si algun d'aquests nens va encomanar al petit o a l'inrevés, i "se segueix treballant per detectar el focus, tot i que és una tasca difícil", segons Ruiz, que ha assegurat que aquest cas demostra la importància de les vacunes.

"Un nen vacunat és un nen protegit", ha dit, i ha afegit que s'ha decidit recloure els menors a les llars per preservar la salut dels qui no estan immunitzats, perquè els que sí que ho estan no desenvoluparan la malaltia tot i que s'encomanin.

El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, no ha descartat que puguin detectar-se més portadors asimptomàtics del bacteri: "Ara hem ampliat la investigació als contactes d'aquests vuit nens que tenen el bacteri".

Per gestionar aquesta situació, Salut ha creat una comitè de crisi que farà un seguiment "exhaustiu" de la situació dels portadors, a qui es farà controls de seguiment en sis i vuit dies per constatar que el tractament ha eradicat el bacteri.

UN 20% MÉS DE VACUNES

Ruiz, que ha fet una crida a tots els pares a immunitzar els fills segons les recomanacions sanitàries, ha celebrat que en l'última setmana s'hagi incrementat un 20% la vacunació a Olot.

I ha concretat les taxes de vacunació dels petits de la zona: el 95% ha rebut la dosi dels dos, els quatre i els sis mesos; el 93%, la dels 18 mesos; el 90%, la dels sis anys; i el 80%, la dels 14 anys.

"Ara s'acaba l'escola, i l'àmbit de control passa als casals i cases de colònies, ha advertit Ruiz, que ha demanat als responsables d'aquests centres que exigeixin el calendari vacunal a tots els nens que vulguin participar i que deneguin l'accés a qui no estigui correctament immunitzat.

Ha tornat a apel·lar "a la responsabilitat dels antivacunes, que són els qui difonen missatges erronis i confonen", després que els pares del petit ingressat hagin afirmat que se senten enganyats per aquests grups, que els van convèncer de no immunitzar el seu fill.

El petit va ingressar fa nou dies al Vall d'Hebron, on rep un tractament antidiftèric que ha hagut d'importar-se des de Rússia, ja que a Espanya no es produïa cap cas des del 1987 i en la majoria de països europeus la malaltia es creia eradicada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés