Actualitzat 12/06/2014 12:48

Perillen les espècies del Mediterrani perquè l'aigua està cada vegada més calenta i àcida

La investigadora de la UAB Patrizia Ziveri
Foto: EUROPA PRESS

El fenomen té un greu impacte sobre la naturalesa, però també sobre l'economia i el turisme

BARCELONA, 12 Jun. (EUROPA PRESS)

Les espècies i els ecosistemes del Mediterrani estan en perill perquè l'aigua està cada vegada més calenta i àcida a causa de les emissions de diòxid de carboni (CO2), segons ha assegurat aquest dijous en roda de premsa la investigadora de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (Icta) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Patrizia Ziveri, en vista de les conclusions del programa europeu MedSea, en què han participat un centenar d'investigadors de 12 països al llarg de tres anys.

   MedSeA, cofinançat pel Programa Marc de la Comisión Europea i el Ministeri d'Economia i Competitivitat, es basa en una prospecció dels canvis químics, climàtics i biològics que succeeixen al Mediterrani a causa de l'augment del CO2, amb una atenció especial en l'impacte de l'acidificació sobre els organismes marins i les conseqüències socioeconòmiques dels esmentats canvis.

   Les investigacions han revelat que l'acidesa de les aigües del Mediterrani s'ha incrementat un 10% des del 1995 i es preveu que ho faci un 30% fins al 2050 si es manté el ritme d'emissions de CO2: "L'oceà absorbeix una quarta part de la contaminació dels humans, la qual cosa n'altera la superfície".

   "El canvi climàtic tan accelerat que estem patint amenaça les espècies emblemàtiques de la zona", com el coral vermell, els musclos, i les praderies submarines, ha advertit Ziveri, que ha destacat el greu impacte que l'escalfament i l'acidificació tenen sobre el plàncton.

   Si s'altera el menjar dels peixos, base de la cadena tròfica, es posa en perill la resta d'espècies i els éssers humans: "Som davant d'una situació que cal revertir per evitar que desapareguin espècies i quedi afectat tot el sistema socioeconòmic i cultural del Mediterrani".

   L'estudi constata que "la química de l'oceà depèn de la química de l'atmosfera", per la qual cosa la reducció d'emissions de gasos hivernacle són essencials per revertir la situació, tot i que Ziveri també ha destacat la importància de frenar la sobrepesca i crear zones de protecció.

   També ha alertat que hi ha certes espècies de meduses a les quals no afecta l'escalfament i l'acidificació del mar, per la qual cosa el Mediterrani podria experimentar un augment d'aquests animals marins, mentre en desapareixen d'altres que sí que pateixen les greus conseqüències del canvi climàtic.

300 MILIONS D'HABITANTS

   Ziveri ha destacat que les costes mediterrànies conviuen amb 300 milions de persones --entre locals i visitants--, i tenen una cultura gastronòmica en què destaca el consum de peix i marisc: "Això està en perill per culpa de la desaparició d'espècies".

   L'estudi constata que l'escalfament i acidificació de l'aigua no només afecta els ecosistemes marins, sinó que també tenen un impacte directe sobre l'economia, el turisme i l'aqüicultura.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés