Actualitzat 07/05/2014 14:36

El Parlament persevera en la proposta per prohibir el circ amb animals

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP rebutgen les esmenes a la totalitat de PP i C's

BARCELONA, 7 maig (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha admès a tràmit aquest dimecres la proposició de llei impulsada conjuntament per CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP per prohibir el circ amb animals a Catalunya, per la qual cosa la proposta serà treballada ara en comissió on es redactarà el text definitiu que haurà de ser votat pròximament a la Cambra.

Els cinc grups impulsors han rebutjat les esmenes a la totalitat presentades per PP i C's, que demanaven no admetre a tràmit la proposta perquè consideren que és innecessària una nova modificació de la Llei de protecció d'animals que posa en perill el futur del circ a Catalunya.

El text inicial modifica un apartat de la Llei de protecció dels animals per prohibir la instal·lació a Catalunya d'espectacles de circ que tinguin animals perquè considera que han de rebre un tracte que en procuri el benestar i que la seva exhibició actual aporta "una visió de la realitat distorsionada i un missatge educatiu negatiu".

També recull que la naturalesa transitòria dels circs i la vida constant de confinament porta els animals a "estats neuròtics i comportaments repetitius estereotipats" com el de moure's incessantment en cercles dins de les gàbies, el de mossegar i automutilar-se, entre altres actituds.

El diputat del PP Rafael Luna ha assegurat que amb aquesta proposició de llei es mutila el circ i es posa una data a la seva desaparició i decadència perquè "un circ sense animals no és circ, com una paella sense arròs no és paella", i ha preguntat si el pas següent serà prohibir els zoològics.

El secretari general de C's, Matías Alonso, ha acusat els impulsors de la norma de perpetrar "un atemptat directe contra la naturalesa del circ clàssic", i els ha retret que equiparin el tracte que rep un lloro que pedaleja en un tricicle a un espectacle amb les baralles de galls.

Davant de les interpel·lacions de PP i C's perquè els promotors de la proposta expliquessin algun cas de maltractament animal al circ, els grups impulsors han defensat que el maltractament es produeix sobretot en la situació en què viuen els animals, encadenats i engabiats en condicions llunyanes a les que tindrien al seu hàbitat natural.

MILLORAR LA IMATGE DEL CIRC

Oriol Amorós (ERC) ha defensat la prohibició perquè ajudarà a millorar també la imatge del circ en retirar l'estigma del maltractament animal, i ha situat el debat en el terreny moral: "Si sabem que tenen capacitat de sentir dolor, és moralment acceptable ignorar-ho?".

Tot i que ha reconegut que el circ amb animals és minoritari a Catalunya, el republicà --encarregat de defensar la proposta inicialment-- ha explicat que la prohibició situaria Catalunya al costat de països europeus com Àustria, Bèlgica, Suècia, Anglaterra i Dinamarca.

El diputat de CiU Josep Rull ha remarcat que l'admissió a tràmit d'aquesta norma és un punt de partida i que el text pot patir modificacions, i ha posat com a exemple que la federació té molt clara la seva posició sobre el tracte a animals salvatges, però vol escoltar les opinions dels experts sobre cavalls i animals domèstics.

Des del PSC, Jordi Terrades ha defensat que una societat com la catalana, "que és moderna i se suposa que civilitzada i culta", també ha de preocupar-se pel benestar i respecte dels animals, i ha recordat que hi ha directives europees que marquen claríssimament els paràmetres en aquest camp.

La diputada d'ICV-EUiA Hortènsia Grau ha afirmat que amb la tramitació d'aquesta norma es fa un pas més "no en els drets dels animals, perquè no són subjecte jurídic, sinó en el dret de les persones amb els seus deures ètics", i, com altres grups, ha recordat que un centenar d'ajuntaments ja han aprovat aquesta prohibició.

Quim Arrufat (CUP) ha assegurat que la tramitació d'aquesta norma no neix del no-res sinó que respon a l'acumulació de consciència ciutadana i de molts ajuntaments, i ha rebutjat que calgui mantenir el circ amb animals per ser tradició: "Si les tradicions no evolucionessin encara estaríem amb les lluites de gladiadors".

DESPRÉS DE LA PROHIBICIÓ DELS TOROS

Amb aquesta proposició es tornaria a modificar la Llei de protecció d'animals a Catalunya, després que el juliol del 2010 i després d'un intens debat es canviés la norma per prohibir les curses de braus.

La proposta té l'oposició de les associacions del circ, que han advertit que la possible prohibició d'animals als seus espectacles es fonamenta en l'"absoluta ignorància", i han demanat ser escoltades en el tràmit del Parlament per exposar el seu punt de vista.

Tot i això, l'associació animalista Allibera!, promotora de la plataforma Catalunya Lliure d'Animals en Circs (Clac), ha celebrat la "gran oportunitat" que representa aquest debat al Parlament, i ha confiat que les compareixences, si tira endavant, serveixin per avançar en el coneixement d'aquesta situació a la societat i convèncer els diputats de la prohibició.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés