Actualitzat 19/04/2018 16:19

AMP.- Miquel Barceló planteja "cobrir" de fang el Palau de la Música en la nova temporada

S.Halsey, M.Carulla, J.Oller i V.Garcia De Gomar
EUROPA PRESS

Tindrà Philip Glass, Diana Damrau i Juan Diego Flórez el 2019

BARCELONA, 19 abr. (EUROPA PRESS) -

El Palau de la Música Catalana acollirà a la seva temporada 2018-2019 un total de 116 concerts i més de 50 activitats, entre elles el retorn a la capital catalana de l'artista mallorquí Miquel Barceló que aspira a "cobrir" de fang l'edifici per canviar la seva pell, matisar la seva llum i convertir-lo en una espècie de cova, usant el fang com a material pictòric i primigeni, a l'espera de veure els límits patrimonials i econòmics del projecte.

El director general, Joan Oller, ha explicat que aquesta temporada tindrà com a gran leitmotiv el concepte de l'"origen", entenent-lo com a fi i tornada a començar, amb diferents referències musicals i també amb el projecte de Barceló: que tornarà amb el fang a l'origen dels pobles i civilitzacions.

El director artístic adjunt, Víctor García de Gomar, ha dit que Barceló, a més de dissenyar la imatge gràfica de la temporada del Palau, també presentarà entre abril i juny una exposició amb la idea de tornar a la cova i de negar el propi Palau i cobrir la seva llum, a l'estil de la seva intervenció el 2016 a la Biblioteca Nacional de França (BNF), on va cobrir les vidrieres de fang.

L'activitat de Barceló estarà entre la "utopia, el somni i la realitat", i davant la seva pretensió de cobrir el Palau i els seus finestrals de fang i fins i tot les muses de l'interior de la sala, De Gomar ha dit que caldrà veure els límits econòmics i patrimonials del Palau per analitzar l'abast d'aquesta intervenció artística, que encara ha de materialitzar-se i per exemple, no podrà envair espais protegits com a patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

DOS CONCERTS AMB TRETS DE FANG

Aquesta intervenció també tindrà un component musical en un diàleg amb l'Orfeó Català amb dos concerts performáticos el 8 i 9 d'abril en els quals dispararà fang als cors en escena, en uns concerts de 50 minuts, que seran "dels emblemàtics".

Per a aquests concerts, Barceló crearà una "escultura sonora" basada en la cova francesa de Chauvet, per a ell com una 'Gioconda', on ha anat a gravar sons al costat del compositor Pascal Dusapin al que ha encarregat la peça.

"Tancant els ulls podrem recrear la cova, les gotes i els ressons", ha resumit, fent que la pell del Palau sigui diferent i es negui a les seves muses i a un espais saturat d'iconografia, esborrant-la i convertint l'espai en cova.

12 CONCERTS DE PHILIP GLASS

Entre altres fites de la temporada, el "pare del moviment minimalista" Philip Glass serà el compositor resident convidat també en el seu vessant d'intèrpret, amb la programació de 12 concerts i 30 peces del seu catàleg, protagonitzant un cicle en el qual es podrà gaudir de la seva presència com a intèrpret.

El compositor de Reus (Tarragona) Josep Maria Guix protagonitzarà deu concerts amb 19 obres, amb la revisió del seu catàleg per part de diferents formacions, ja que es tracta d'un compositor "molt estimat".

Com ja s'havia anunciat també hi seran aquesta temporada Gustavo Dudamel amb tres concerts repartits per la temporada; a més del projecte Philippe Harreweghe i el seu Collegium Vocale Gent; Juan Diego Flórez amb el seu univers; Benjamin Alard i Thomas Dunford, amb la integral de Johan Sebastian Bach per clavicèmbal i llaüt, respectivament, i el Quartet Gerhard.

El Palau també rebrà Matthias Goerne; Josep Colom en dos concerts; Sir John Eliot Gardiner al capdavant de les seves formacions Monteverdi Choir i English Baroque Soloists, i al director Yuri Temirkànov amb l'Orquestra Simfònica de Sant Petersburg i el pianista Behzod Abduraimov.

Entre les grans veus estarà l'anunciada mezzosoprano Cecilia Bartoli, la soprano Renée Fleming, les intèrprets Magdalena Kozena i Mitsuko Uchida, així com la soprano Diana Damrau i Xavier de Maistre, a més d'un recital del baríton Simon Keenlyside.

Com a pianistes, el Palau acollirà el debut de Nelson Goerner, el retorn de Benjamin Grosvenor, Grigory Sokolov, Murray Preahia, Iván Martín i Javier Perianes, entre d'altres.

CORS DE GIRA

El director dels cors, Simon Halsey, ha explicat que un dels moments destacats de la temporada serà l'estrena d'una obra de David Lang sobre "la pau al món" dedicada al Palau i als seus cors.

El cor viatjarà a Xina per participar al Shangai International Arts Festival, i realitzarà una altra gira sota la direcció de Gustavo Dudamel per Alemanya.

Els cors seran dirigits per primera vegada per Valery Gergiev a Barcelona i Girona; hi haurà col·laboracions amb Jonathan Nott i també Daniel Hope, ha dit Halsey.

Oller ha detallat que el pressupost d'aquesta temporada són 2,6 milions d'euros; i ha explicat que el 2016 la programació del Palau va rebre 178.000 espectadors, una xifra que es va elevar fins el 196.000 el 2017.

La presidenta de l'Orfeó Català-Palau de la Música, Mariona Carulla, ha dit que aquest projecte segueix les línies estratègiques de fa set temporades, i que persegueix l'excel·lència, la participació, el compromís social i la catalanitat, i especialment la innovació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés