Publicat 20/01/2014 13:39

Mas-Colell i la secretària d'Investigació descarten que el debat sobiranista afecti la ciència

El conseller A.Mas-Colell y la secretaria de Estado de Investigación Carmen Vela
EUROPA PRESS

Estat i Generalitat inverteixen conjuntament 30 milions en el nou ICN2

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 20 gen. (EUROPA PRESS) -

La secretària d'Estat de Recerca, Desenvolupament i Investigació del Govern, Carmen Vela, i el conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, han descartat aquest dilluns que el debat sobiranista de Catalunya estigui afectant el desenvolupament de la ciència a Espanya, a l'inaugurar el nou edifici de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) en els campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

"L'economia no està sent afectada i la ciència tampoc, en absolut", ha assegurat Mas-Colell en una atenció als mitjans al costat de Vela, tot i reconèixer que el debat polític és molt seriós, el que considera un exemple de la maduresa política de l'Estat i un senyal de la pertinença a la UE, tenint en compte que d'aquí procedeix la meitat del pressupost anual del nou centre.

Vela ha destacat que Catalunya és una comunitat pionera i líder en el compromís amb l'excel·lència científica, pel que no és casual que l'ICN2 s'instal·li a la UAB, i considera el nou centre com a exemple del "clar compromís d'Espanya amb la investigació a Catalunya" i de la seva voluntat de sumar esforços, ja que la ciència no coneix fronteres, ha expressat.

"Sumar va més enllà de l'econòmic", ha aprofundit Vela, i passa per mantenir un clar compromís amb la investigació i la innovació, una actitud que li consta que existeix a Catalunya per les seves visites institucionals i perquè l'ICN2 és el resultat d'una sèrie de col·laboracions entre el CSIC, el Govern i la UAB que ja es van iniciar fa anys.

De fet, la secretària ha recordat que l'institut ja està en funcionament, amb al voltant de 2.000 metres quadrats per a 140 científics agrupats en uns 45 laboratoris, dels quals la meitat procedeixen d'una vintena de països diferents, i ha considerat que aquest "té tots els ingredients per exercir el lideratge científic" al camp de la nanotecnologia.

COL·LABORACIÓ INSTITUCIONAL

Mas-Colell ha destacat la satisfacció que genera la inauguració del centre, després de set anys d'obres i una inversió conjunta d'Estat i Generalitat pròxima als 30 milions d'euros --16 milions del CSIC, propietari del centre, i 14 milions del Govern--, en una intervenció en la qual ha posat èmfasi en la col·laboració institucional, palpable a altres infraestructures com el Sincrotró Alba, el CNAG i el supercomputador, ha dit.

"És obvi que és bo per a Catalunya i Espanya que hagi col·laboració" i l'Estat fa anys que assigna correctament els recursos en funció de criteris de competitivitat, ha aplaudit, en un camp com el de la ciència en el qual, per la seva naturalesa, acostuma a estendre ponts, a més d'aplaudir també l'actitud de la UAB per convertir-se en un pol d'atracció de centres investigadors punters.

Tant Vela com Mas-Colell han destacat que una de les fortaleses de l'ICN2 serà la seva capacitat per transferir a la indústria els avenços científics al camp dels materials a escala nanomètrica, i han destacat que dels 10 milions d'euros que tindrà de pressupost anual, la meitat procedeixen d'Europa gràcies a la seva bona ubicació per captar fons de projectes internacionals.

El conseller ha augurat també que "és possible que la recuperació econòmica hagi començat", tot i que tornar als nivells del PIB del 2007 encara portarà temps, i ha evidenciat que aquesta sortida de la crisi ha de pivotar sobre institucions com la inaugurada aquest dilluns.

El director de l'ICN2, Pablo Ordejón, ha assegurat que la nanociència és una "línia estratègica d'excel·lència" per als Estats més avançats, i ha augurat que el clúster creat per la UAB en aquest camp està cridat a liderar el sector al sud d'Europa; mentre que el rector de la universitat, Ferran Sancho, ha subratllat la capacitat del campus de Bellaterra per produir ciència i atreure recursos i investigadors.

El president del CSIC, Emilio Lora-Tamayo, ha recordat que darrere de gairebé totes les innovacions tecnològiques a escala mundial es troba l'administració pública, i ha fixat l'ICN2 com a "exemple paradigmàtic" d'aquest esforç públic i de l'aposta clara d'Estat i Generalitat pels centres d'excel·lència, més en el sector nanotecnològic, que mou a nivell global 20.000 milions de dòlars i s'espera que creixi al voltant d'un 20% els anys vinents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés