Publicat 03/02/2015 17:44

Les universitats catalanes donen suport a ajornar fins al curs 2017-2018 els graus de tres anys

Enric Fossas (rector de la UPC)
EUROPA PRESS

Veuen "simplista" posar a preu de grau el primer any de màster

BARCELONA, 3 febr. (EUROPA PRESS) -

Totes les universitats catalanes, públiques i privades, s'han adherit a l'acord de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (Crue) de posposar fins al curs 2017-2018 la introducció dels graus de tres anys que preveu el Reial decret aprovat pel Govern espanyol.

En roda de premsa aquest dimarts, el president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (Acup), Enric Fossas, ha manifestat que els rectors dels centres públics van prendre la decisió aquest dilluns després de la reunió de la Crue amb la finalitat de "poder fer una anàlisi detallada dels efectes d'aplicació del Reial decret" a nivell acadèmic i econòmic.

Han subscrit el posicionament de l'Acup, format per quatre punts conjunts, els centres privats i concertats Universitat Abat Oliba (UAO) CEU; la Internacional de Catalunya (UIC); la Ramon Llull (URL) i l'Oberta de Catalunya (UOC).

En el comunicat es comprometen que si alguna universitat té una proposta nova i singular a plantejar, se'n consideri la implantació "de manera excepcional", en la mateixa línia de la Crue i dins del marc de la moratòria aprovada.

També anuncia que la intenció és "analitzar en profunditat" l'estructura de coordinació òptima dels estudis de grau i màster per garantir la qualitat de l'oferta acadèmica i la seva possible evolució per assegurar la millor formació i ocupabilitat dels titulats en un context europeu i internacional.

El cinquè punt, que està dirigit únicament als centres públics, insta estudiar els efectes econòmics de l'aplicació del decret amb la finalitat d'assegurar que no es redueixi el finançament de les universitats i garantir "una verdadera igualtat d'oportunitats" que cal potenciar i que, en cap cas, ha d'estar condicionada per les implicacions econòmiques de la reforma.

EFECTES ECONÒMICS

Segons dades europees que ha assenyalat, només el 40% dels estudiants de grau continua els seus estudis amb un màster al mateix centre, per la qual cosa la introducció del 3+1 o 3+2 pot suposar un "risc important" de perdre el 60% dels universitaris, cosa que impactaria en els recursos que reben les universitats.

D'una banda, caurien els ingressos perquè es matricularien de menys crèdits i, per tant, també es reduirien les taxes que paguen els estudiants, a més que disminuiria el finançament públic que reben els centres per volum d'alumnes.

El president de l'Acup --també rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)-- ha qualificat de "simplista" la proposta llançada aquest dimarts pel secretari d'Universitats i Investigació, Antoni Castellà, de garantir que el primer any de màster costi com l'últim de grau per evitar barreres econòmiques als alumnes.

Segons la seva opinió, aquesta proposta només té en compte els estudiants: "No repercutirà en les butxaques de les famílies però sí que tindrà un impacte en les universitats".

Fossas ha aclarit que els rectors no estan en contra que hi hagi graus de tres anys en el sistema sempre que hi hagi una homogeneïtat i que una titulació no tingui una durada diferent segons el centre on s'imparteixi, cosa que hauran de debatre en el si del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), que reuneix tots els centres i el Govern.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés