Actualitzat 07/05/2014 14:19

Frank Gehry, guardonat amb el Príncep d'Astúries de les Arts

Fran O. Gehry
FPA

OVIEDO, 7 (EUROPA PRESS)

L'arquitecte canadenc assentat als Estats Units Frank Gehry ha estat guardonat amb el Premi Príncep de les Arts 2014 que s'ha donat a conèixer aquest dimecres, 7 de maig, a l'Hotel de la Reconquista d'Oviedo. Aquesta candidatura ha estat proposta per Richard Armstrong, director de la Solomon R. Guggenheim Foundation de Nova York.

   Frank Owen Gehry va néixer el 1929 a Toronto (Canadà), però va adoptar la nacionalitat estatunidenca després de traslladar-se el 1947 a Los Angeles amb els seus pares. Es va graduar en Arquitectura el 1954 a la Universitat de Baixa Califòrnia i va començar a treballar a l'estudi de Victor Gruen. Després del servei militar va estudiar Urbanisme a Harvard i va tornar a l'oficina de Gruen. El 1961, amb la seva dona i les seves dues filles, es va traslladar a París, on va treballar durant un any amb André Rémondet. El 1962 va establir a Los Angeles el seu propi estudi, Frank O. Gehry and Associates, des del que porta cinc dècades fent projectes a Amèrica, Europa i l'Àsia.

   Va començar a destacar en la dècada dels 70 pels seus edificis de formes esculturals que combinen materials industrials poc comuns amb altres com el titani i el vidre. En aquesta mateixa època, ha començat a desenvolupar la seva faceta com a dissenyador de mobiliari amb la col·lecció Easy Edges, concebuda com una línia de baix cost, formada per catorze peces de cartró, a la qual seguiria Experimental Edges, amb un caràcter més artístic.

   Des de finals dels anys 80, el nom de Frank Gehry s'ha associat al moviment deconstructivista, caracteritzat per la fragmentació i per la ruptura d'un procés de disseny lineal, que dóna com a resultat edificis d'una aparença visual impactant. Entre els exemples més destacats d'aquest llenguatge formal es troben el Museu Guggenheim de Bilbao (1997) i l'edifici Nationale-Nederlanden, conegut com a Casa Dansaire, de Praga (1996).

   Entre les seves obres, cal destacar, a més, el Museu Aeroespacial de Califòrnia (1984), el Museu Vitra Design, a Weil am Rhein, Alemanya (1989), el Museu d'Art Frederick Weisman en Minneapolis (1993), l'edifici del Banc DZ a Berlín (1998), la Torre Gehry a Hannover (2001), el Centre Stata de l'Institut Tecnològic de Cambridge (2003), el Walt Disney Concert Hall (2003) i el Centre Maggie's Dundee a Escòcia (2003).

   Gehry també ha treballat en un museu d'art contemporani a París per a la Fundació Louis Vuitton; el disseny del seu primer parc infantil a Nova York, a l'extrem sud de l'illa de Manhattan coneguda com a The Battery; i la reforma i recuperació del parc Mayer de Lisboa, que va incloure la restauració del Teatre Capitoli. A Espanya, va inaugurar el 2006 els cellers de la firma Hereus del Marqués de Riscal en Elciego (Àlaba) i va projectar la Torre de Sagrera a Barcelona.

   La seva obra ha estat objecte de nombrosos estudis monogràfics i el 2006 el director de cinema Sydney Pollack va estrenar el documental Esquetxos of Frank Gehry a Canes. Aquest mateix any, Gehry va presentar el seu projecte per al nou Museu Guggenheim d'Abu Dhabi i el 2008 va dissenyar el pavelló del Serpentine Gallery al Hyde Park de Londres.

   El 2012 es va inaugurar el primer edifici residencial de Gehry a Àsia, la torre Opus Hong Kong, i actualment està treballant en el disseny de l'Eisenhower Memorial, que es preveu construir a Washington, al West Campus que Facebook edificarà a la localitat californiana de Menlo Park i en el projecte d'una torre residencial a Berlín, que es convertirà en els gratacels més alt de la ciutat.

MÉS DE CENT PREMIS A TOT EL MÓN

   Els seus dissenys han rebut més de cent premis a tot el món, entre els quals destaquen més d'una desena de doctorats honoraris i l'Arnold W. Brunner Memorial Prize (EUA, 1977), el Premi Pritzker(1989), el Wolf de les Arts (Israel, 1992), el Praemium Imperiale (Japó, 1992), el Dorothy and Lillian Gish (1994), el Friedrich Kiesler (Àustria, 1998) i el Twenty Five Year Award de l'Institut Americà d'Arquitectes (2012).

   Té a més la Medalla Nacional de les Arts dels Estats Units (1998), la Medalla Lotos al Mèrit (EUA, 1999), la Medalla d'Or de l'Institut Americà d'Arquitectes (1999) i la Reial Medalla d'Or a la promoció de l'arquitectura (2000), que atorga la Reina d'Anglaterra. Gehry ha estat membre del jurat del Premi Pritzker i d'institucions com l'Acadèmia Americana de les Arts i les Lletres, l'Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències, l'Acadèmia Nacional de Disseny dels Estats Units i la Real Acadèmia de les Arts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés